Piaci körkép: hatodszor is megállítja a DAX-ot az 50 napos mozgóátlag?

● Vegyes hétkezdés Európában
● A DE30 14.000 pont fölé próbál visszajutni
● A Thyssenkrupp pozitívan nyilatkozott a hajóipari felvásárlásokról

Vegyesen mozognak az európai részvénypiacok az új hét kezdetén, a német, francia és holland indexek kissé visszahúzódtak, míg a legjobban teljesítő osztrák ATX (AUT20) 1,7%-kal, a lengyel WIG20 (W20) pedig 1,2%-kal tudott feljebb kerülni délelőtt.

A német DE30 a kerek 14.000 pontos szinttel küzd, próbál ismét fölé jutni. Az Európai Bizottság legfrissebb gazdasági előrejelzésében lefelé módosította a növekedési kilátásokat. Az EB az eurózóna várható növekedési ütemét 2.3%-ra csökkentette 2023-ra vonatkozóan, míg a korábbi, februárban publikált becslésben még 2.7% szerepelt. A 2022-es GDP növekedést 2%-ra várják.

Enyhe mínuszban forog hétfőn délelőtt a DE30, az index a lélektanilag fontos 14 ezres szint áttörésével küzd. Érdemes megjegyezni, hogy az ereszkedő trendcsatorna felső határa és a lokális piaci geometria felső határa is ezen a területen található. Ennek áttörése javítaná a technikai képet és teret nyitna a 14.180 pontos ellenállás teszteléséhez.

Forrás: xStation5

  • Az 50 napos mozgóátlag a kulcs
Ha már technikai elemzés, érdemes megvizsgálni a DE30 napi grafikonját is, kiegészítve az 50 napos mozgóátlaggal (sárga vonal).

A DE30 grafikonja az 50 és 200 napos mozgóátlagokkal. Az 50 napos mozgóátlag az utóbbi hetekben rendre megállította az emelkedési próbálkozásokat. Forrás: xStation5

Ahogy az a kis körökkel jelezve látszik, az elmúlt hetekben az index már ötször próbálkozott a fenti mozgóátlag áttörésével, de mindeddig csak ideiglenes sikereket tudott elérni, legkésőbb másnap minden alkalommal visszaesett az ár a mozgóátlag alá.

Hatodszor is ez lesz a forgatókönyv vagy ezúttal sikeres lesz az áttörés?

Vállalati hírek

A Thyssenkrupp (TKA.DE) közölte, hogy kulcsszerepet kíván játszani az európai hajóépítési üzletág konszolidációjában. Elképzelhetőnek tartják az összeolvadást a kisebb német rivális cégekkel, mint például a Luerssen vagy a German Naval Yards és érdeklődnek az MV Werften vagyoneszközeinek megvásárlása iránt is, mely cég az év elején kért csődvédelmet. A cég továbbá kapacitásnövelésbe kezdett arra a német kormányzati bejelentésre, miszerint növelni fogják a védelmi kiadásokat.

A Reuters riportja szerint a Deutsche Bank (DBK.DE) nem fogja finanszírozni a kelet-afrikai olajvezeték projektet, ami Ugandát és Tanzániát kötné össze. A 3,4 milliárd dolláros projekt nagyon ellentmondásos, mivel több ezer embert kellene kitelepíteni az építési helyszínekről, valamint természetvédelmi területek feldarabolásával és pusztulásával is járna. A Deutsche Bank ezért csatlakozott azoknak az európai országoknak a csoportjához, amelyek megtagadták a projektben történő részvételt.

Elemzői lépések

● A Carl Zeiss Meditec (AFX.DE) részvényeire vonatkozó ajánlását “vétel”-re javította a HSBC. A célár 149 euró.

Forrás: Kitekintő / Lazók Rómeó / XTB

Az elemzés teljes verziója a Thyssenkrupp (TKA.DE) technikai elemzésével ingyenes regisztráció mellett elérhető az xStation platformon.

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!

Jelen tartalmat az XTB S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el. A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak. A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 81%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12, Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Hozzászólások ()

Friss hírek

Mások isszák meg az amerikai-kínai technológiai harc levét

Egyetlen termék sem játszott akkora szerepet a világgazdaság és a katonai erőviszonyok alakításában, mint a félvezetők. Ennek ellenére az 556 milliárd dolláros iparág évekig nem sok figyelmet kapott a washingtoni, tokiói és más fejlett világbeli fővárosok kormányaitól. Az utóbbi időben a chipek az Egyesült Államok és Kína közötti verseny egyik fő csataterévé váltak, a harcnak azonban számos más ország és nagyvállalat is a kárát látja.

Read More »