Piaci körkép: szépítenek az európai indexek

● Szépítenek az európai indexek a tegnapi zuhanás után
● A DE30 a 13.600 pontnál lévő ellenállási zónát teszteli
● A Bayer, a Fraport és a Munich Re jelentett ma

Pluszban forognak az európai részvényindexek kedden, megpróbálnak helyreállni a tegnapi zuhanásból. A német DE30 1,6%-kal került feljebb és ezzel az egyik legjobban teljesítő tőzsdemutató, míg a lengyel WIG20 (W20) lemaradt és ma sem tud emelkedni, 0,3%-os mínuszban forog.

Ma délelőtt 11-kor tették közzé a májusi német ZEW hangulatindexeket. A gazdasági várakozások alindexe az áprilisi -41 pontról májusra -34,3 pontra javult (várt: -42.0 pont), a jelenlegi hangulatot tükröző alindex viszont az előző havi -30,8 pontról -36,5 pontra romlott (várt: -35.0 pont).

A DE30 tegnap az ereszkedő trendcsatorna alsó határáig esett, a csökkenés 13.330 pont körül állt meg, innen pedig elkezdett helyreállni az index. Az első akadályt a 13.600 pontos ellenállási zóna jelentette amit a késő áprilisi lokális mélypont jelez – ennek a szintnek az áttörése megnyitná az utat a 13.900 pontos ellenállás felé, ahol a 4 órás grafikonon (H4) számolt 50 periódusos mozgóátlag is húzódik.

Forrás: xStation5
Kérjük, vegye figyelembe, hogy a bemutatott adatok a korábbi teljesítményadatokra utalnak, és ez nem megbízható mutatója a jövőbeni teljesítménynek.

Fentiek ellenére az index uralkodó trendje továbbra is csökkenő, és csak a csatorna tetejének az áttörése (jelenleg 14.180 pontnál) változtatna a kilátásokon pozitív irányba.

Vállalati hírek

A Bayer (BAYN.DE) közzétette első negyedéves eredményszámait. A társaság 14,64 milliárd eurós árbevételt ért el (várt: 13,66 mrd) és 5,25 milliárd eurós kiigazított EBITDA szerinti eredményt generált (várt: 4,55 mrd). A részvényenkénti eredmény 3,53 eurót ért el (várt: 2,95 euró), ami 27,5%-os ereményjavulást jelent. A Bayer közölte, hogy az orosz-ukrán háború nem befolyásolja negatívan az eladásokat. Az erős eredményt a mezőgazdasági üzletág jó teljesítménye okozta, ami ellensúlyozni tudta a gyógyszeripari üzletág gyengélkedését.

A Munich Re (MUV2.DE) ma hozta nyilvánosságra első negyedéves jelentését, a társaság, 16,83 milliárd eurós bruttó díjbevételről számolt be a negyedévben (várt: 15,33 mrd) és 780 millió eurós működési profitot generált (várt: 877 millió). A Munich Re továbbra is 3,3 milliárd eurós éves profitra és 2,5% feletti befektetés-arányos megtérülésre számít a teljes évre vonatkozóan. Az éves bruttó díjbevételre vonatkozó becslést ugyanakkor 61-ről 64 milliárd euróra emelte a cég.

A Fraport (FRA.DE) 118,2 millió eurós nettó veszteséget jelentett az első negyedévre (várt: -59 millió), nagyobbat, mint 2021-ben, amikor 77,5 millió euró volt a mínusz. Az árbevétel az utazási kedv javulásának köszönhetően 40,2%-kal 539,6 millió euróra nőtt éves összehasonlításban, az EBITDA szerinti eredmény pedig közel 76%-kal 70,7 millió euróra javult (várt: 83 millió). A Fraport fenntartotta éves előrejelzését és továbbra is 39-46 millió közötti utasra számít idén a frankfurti reptéren, ami a járvány előtti szintek 55-65%-a.

Elemzői lépések

A Fresenius (FRE.DE) részvényekre vonatkozó ajánlását „tartás”-ra rontotta a HSBC. A célár 39 euró.

Forrás: XTB

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!
Jelen tartalmat az XTB S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el. A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak. A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 85%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12, Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Hozzászólások ()

Friss hírek