Január óta 30%-kal drágult az acél, áremelés jön az autóiparban

● Pluszban az európai tőzsdék
● A DE30 visszaesett korábbi kereskedési sávjába
● A Thyssenkrupp újratárgyalná szerződéseit az autóipari szereplőkkel

A tegnapi nagy esést követően pluszban forognak az európai részvénypiacok a hét utolsó kereskedési napján. A nyugat-európai blue chip indexek többsége 0,3 – 0,9% közötti emelkedést mutat, a lengyel WIG20 (W20) teljesít a legjobban, jelenleg 1,3%-kal jár tegnapi záróértéke felett.

Bár az euróövezeti inflációs adat publikálása nem hozott nagy mozgásokat a piacon, kora délután nagyobb volatilitás várható, 14:30-kor teszik közzé ugyanis a márciusi amerikai NFP-jelentést, azaz a nem mezőgazdasági munkahelyek számának alakulására vonatkozó adatsort.

A német tőzsdeindex visszahúzódott korábbi rövidtávú kereskedési sávjába (14.200 – 14.550 pont között). Az index tegnap délután törte le a sáv tetejét, miután Putyin elnök aláírt egy rendeletet, miszerint az úgynevezett “barátságtalan országoknak” mától rubelben kell fizetniük az orosz gázért.

Forrás: XTB

Ezt a követelést a G7 országok – köztük Németország – elutasították, abban az esetben viszont, ha Oroszország a gázszállítások leállításáról döntene, jelentős gazdasági csapást szenvedne el Európa. A DE30 ma reggel ismét megpróbált a 14.500-14.550 pontos ellenállás fölé törni, és jelenleg is ennek közelében tartózkodik az index, de ha nem sikerülne, elindulhat egy visszahúzás a sáv alsó határa felé (14.200 – 14.250 pont).

Vállalati hírek

Martin Brudermüller, a BASF (BAS.DE) vezérigazgatója elmondta, hogy még a Németországba irányuló orosz gázszállítások csökkentése is jelentős gazdasági károkkal járna az ország számára, a gázimport teljes leállásáról nem is beszélve. Brudermüller szerint Németország 4-5 év alatt tudna függetlenedni az orosz gáztól, de az energiaátmenet megvalósítása jóval nehezebb lesz az ukrajnai háború miatt.

Sanghaj egyre szélesebb körű lezárása miatt a Volkswagen (VOW1.DE) ideiglenesen a termelés felfüggesztésére kényszerült a városban. A kényszerszünet április 5-ig tart a jelenlegi információk alapján, de nem zárható ki, hogy meghosszabbítják a lezárásokat, ami a VW üzemének termelését is érintheti.

Az Argus Media szerint a Thyssenkrupp (TKA.DE) megkezdte az autóipari vállalatokkal idén januárban aláírt beszállítói szerződések újratárgyalását. A cég át akarja hárítani a nyersanyagok áremelkedését vásárlóira annak érdekében, hogy fenn tudja tartani profitszintjeit.

  • Kapcsolódó cikkünk:

A cég elmondása szerint az acél új ára tonnánként 300-320 euróval magasabb lehet, mint a 900 és 1000 euró közötti ár, amiben idén januárban megállapodtak vevőikkel.

Második generációs BMW 2 Active Tourer összeszerelése a BMW lipcsi üzemében. Forrás: BMW Global

Elemzői lépések

● A Varta (VAR1.DE) részvényekre vonatkozó ajánlását “vétel”-re javította az M.M Warburg. A célár 113 euró.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója a Thyssenkrupp (TKA.DE) technikai elemzésével ingyenes regisztráció mellett elérhető az xStation platformon.

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!

Jelen tartalmat az XTB S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el. A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak. A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 81%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12, Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Hozzászólások ()

Friss hírek

Ismét leminősítette Ukrajnát a Moody’s

Az eddigieknél is nagyobb adóskockázatot jelző szintre minősítette vissza Ukrajnát pénteken a Moody's Investors Service, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió elhúzódásával növekednek az ukrán adóssághelyzet fenntarthatóságát terhelő kockázatok.

Read More »