Piaci körkép: 14 ezer pont felett járt a DAX

● Visszaadják reggeli nyereségüket az európai indexek
● A DE30 visszahúzódik a 14 ezer pontos szint sikertelen tesztje után
● A Volkswagen emelkedik a 2021-es eredmények közzétételét követően

Pluszban kezdték a hetet az európai tőzsdék abban a reményben, hogy hamarosan valamiféle előzetes megállapodás születhet a tűzszünetről Oroszország és Ukrajna között. Az indexek ugyanakkor máris visszaadták az emelkedés egy részét, miután Putyin elnök kijelentette, hogy nem tervez meghátrálni és továbbra is folytatja katonai műveletek által elérendő célok teljesítését. Putyin egyben tagadta azokat a sajtóhíreket, miszerint Kínától kért katonai felszereléseket.

A gazdasági naptár ma üres, így a kereskedőknek az érkező hírekre érdemes figyelniük. Várhatóan ma tartják meg az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó találkozóját a vezető kínai külügyi illetékesekkel, ami hatással lehet a későbbi piaci hangulatra. Az időzítést ugyanakkor nem hozták nyilvánosságra. Ezen kívül ma zajlik az orosz-ukrán egyeztetések negyedik fordulója is, de még nem érkeztek hírek a fejleményekről.

Forrás: xStation5
Kérjük, vegye figyelembe, hogy a bemutatott adatok a korábbi teljesítményadatokra utalnak, és ez nem megbízható mutatója a jövőbeni teljesítménynek.

A legtöbb európai indexhez hasonlóan a DE30 is pluszban kezdte a hetet, sőt, az index még 14.000 és 14.100 pont között húzódó ellenállási zónát is tesztelni tudta délelőtt. Mindezek ellenére azonban az áttörés nem sikerült, az árfolyam visszahúzódott és a napi nyereség nagy részét visszaadta az index. A pénteki záráshoz képest azonban még így is emelkedést mutatnak az európai piacok, a DE30 esetében a legközelebbi támaszt 13.800 pontnál érdemes figyelni, ha az esés tovább mélyülne.

Vállalati hírek

A Volkswagen (VOW1.DE) 75%-os növekedésről számolt be az adózott eredmény tekintetében 2021-re, ami így 15,43 milliárd eurót ért el. A működési nyereség közel megduplázódott 19,28 mrd euróra, míg az árbevétel 12,2%-kal nőtt éves összhasonlításban 250,2 mrd euróra (várt: 246,5 mrd). A német autógyártó megemelte osztalékát a korábbi részvényenkénti 4,80 euróról 7,50 euróra. A cég a növekvő eladási számokkal és a cég számára kedvezőbb árazással ellensúlyozni tudta a félvezetőhiányból adódó kisebb termelést. A Volkswagen 2022-ben 8-13%-kal magasabb árbevételre számít.

A Deutsche Bank (DBK.DE) a közvélemény nyomására megváltoztatta korábbi döntését és teljesen leépíti oroszországi üzleteit. Előzőleg azt tervezték, hogy egyes üzletágakat továbbra is működtetnek majd Oroszországban.

Forrás: XTB

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!
Jelen tartalmat az XTB S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el. A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak. A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 85%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12, Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Hozzászólások ()

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »