Idegesek a piacok, a DE30 visszaesett 14 ezer pont alá

● Mínuszban az európai indexek
● A DE30 visszaesett 14.000 pont alá
● A Lufthansa, a ProSiebenSat.1 és a KION Group jelentett ma

Túlnyomórészt veszteséget mutatnak ma az európai részvénypiacok, a nyugat-európai blue chip indexek 0,4 – 1,0% közötti mínuszban járnak, a spanyol piac pedig ennél is jobban, 1,6%-kal esik. Az osztrák piac viszont jelentősen felülteljesít, az ATX index (AUT20) több mint 2%-kal erősödik.

Az orosz-ukrán háború továbbra is meghatározó a piacok mozgását tekintve, de a frontvonalról érkező hírekre egyelőre nem reagálnak olyan érzékenyen a tőzsdék, mint múlt héten. Mára tervezik az Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalások második fordulóját, de nem tisztázott, hogy az ukrán fél megjelenik-e a találkozón.

A DE30 piacán tegnap megindult helyreállás ma reggel megakadt, a német index nem tudott az 50 órás mozgóátlag (zöld vonal) fölé törni a 14.050 pontos területnél. Jegyezzük meg, hogy ez már a második próbálkozás volt ennek az ellenállásnak az áttörésére és az, hogy most sem sikerült átvinni ezt az akadályt, a vételi oldal gyengeségére utal.

Forrás: XTB
Kérjük, vegye figyelembe, hogy a bemutatott adatok a korábbi teljesítményadatokra utalnak, és ez nem megbízható mutatója a jövőbeni teljesítménynek.

A visszahúzás ismét a 13.800 pontos szinthez tolta vissza az árfolyamot, ahol egy rövidtávú kulcstámasz található. Ha a DE30 nem töri le ezt a szintet, akkor folytatódhat az oldalazó mozgás a 13.800 és 14.050 pontos szintek között.

Vállalati hírek

A Lufthansa (LHA.DE) 2,19  milliárd eurós nettó veszteségről számolt be a 2021-es évre vonatkozóan, szemben a 2020-as 6,73 milliárdos veszteséggel. A társaság közölte, hogy a közlekedési bevételek 31%-kal nőttek éves összehasonlításban 11,88 milliárd euróra, míg a teljes éves bevétel 24%-kal 16.81 milliárd euróra emelkedett. A Lufthansa közölte, hogy a koronavírussal kapcsolatos korlátozások enyhítése nyomán a forgalom további felépülésére számít ebben az évben, ugyanakkor az Ukrajnában zajló háború és annak következményei negatív hatással járhatnak a működésre.

A KION Group (KGX.DE) a megrendelésállomány 49,9%-os növekedéséről számolt be 2021-re vonatkozóan, ami így 6,66 milliárd euróra emelkedett. Az árbevétel 23,4%-kal 10,29 milliárd euróra nőtt, míg a kiigazított EBIT közel 54%-kal ugrott meg, 841,8 millió euróra. A nettó nyereség több mint 100%-kal 568 millió euróra emelkedett. A cég részvényenként 1,50 eurós osztalék kifizetésére tett javaslatot.

A ProSiebenSat.1 (PSM.DE) a nettó nyereség 68%-os növekedéséről számolt be, 449 millió eurós profitot ért el 2021-ben. A kiigazított részvényenkénti eredmény 1,60 euró lett. A kiigazított EBITDA 19%-kal 840 millió euróra nőtt, míg az árbevétel 11%-kal 4,49 milliárd euróra emelkedett. A tásaság 0,80 eurós részvényenkénti osztalékot javasolt. A ProSiebenSat.1 közölte, hogy eredményüket segítette a reklámköltések helyreállása. A cég 2022-re 4,6 mrd euró körüli árbevételt és 840 millió euró körüli kiigazított EBITDA eredményt vár.

Elemzői lépések 

● A Hapag Lloyd (HLAG.DE) részvényeire „semleges” ajánlást adott ki az Oddo BHF. A célár 280 euró.

Forrás: XTB

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!
Jelen tartalmat az XTB S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el. A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak. A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 85%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12, Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »