A Fed felgyorsítja a monetáris szigorítást, örülnek a piacok

Az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed monetáris politikai döntéshozó testülete kedd-szerdai ülésének eredményéről tett bejelentésében felgyorsította gazdaságélénkítő eszközvásárlási programjának kivezetését, s egyúttal csökkentette jövő évi GDP-növekedési előrejelzését is.

A washingtoni közlemény szerint a Fed a duplájára emeli az összeget, amellyel eszközvásárlási programjának havi keretösszegét lépésről lépésre csökkenti, így márciusra be is fejezi a program a kivezetését, megnyitva ezzel az utat a kamatemelések megkezdéséhez 2022 hátralévő részében. A Fed így előreláthatólag három alkalommal emelhet majd kamatot 2022-ben.

A döntés indoklásában a Fed az inflációs nyomást nevezte meg a szigorítás felgyorsításának legfőbb okaként, megjegyezve, hogy a munkaerőpiaci helyzet, a foglalkoztatás megfelelően alakul. A Fed megítélése szerint – jórészt az átoltottság növekedésének, valamint a növekedést támogató politikai intézkedéseknek köszönhetően – folyamatosan javulnak a makrogazdasági mutatók.

A dokumentum kiemeli, hogy a koronavírus-járvány által leginkább érintett gazdasági ágazatok jelentős javulást értek el az elmúlt hónapokban, de még mindig erősen ki vannak téve az új variánsok hatásának. Az inflációs nyomás jórészt a pandémiás helyzetben, valamint az azt követő nyitás során kialakult kereslet-kínálati egyensúlytalanságnak tulajdonítható. A Fed ezzel összefüggésben meg is emelte jövő évi inflációs prognózisát; a szeptemberben jelzett 2,2 százalékról 2,6 százalékra. 2023-ban az infláció 2,3 százalék lehet, 0,1 százalékponttal magasabb a szeptemberben jelzettnél, 2024-ben pedig az előző becsléssel megegyező 2,1 százalékos.

A munkanélküliségi ráta csökken majd – 3,5 százalék lehet jövőre -, míg a szeptemberi prognózisban a bank még 3,8 százalékot várt. Az elkövetkező években a munkanélküliségi ráta 3,5 százalékon stagnál majd, ahogy azt szeptemberben is jelezte a Fed.

Kockázati tényezők

A Fed megítélése szerint továbbra is számos kockázati tényező árnyékolja be a gazdasági növekedési kilátásokat. Ezek közül a legnagyobb az új vírusvariáns feltételezett gazdasági hatása körül uralkodó bizonytalanság.

A Fed ezért mérsékelte idei gazdasági növekedési előrejelzését. Szeptemberi prognózisában még 5,9 százalékot jelzett, amit most 5,5 százalékra csökkentett le. A jövő évre viszont 4 százalékos GDP-növekedéssel számol a szeptemberi 3,8 százalék helyett. A 2023-as növekedés 2,2 százalékos lehet 2,5 helyett, 2024-ben pedig a szeptemberi előrejelzéssel megegyező, 2,0 százalékos lehet a gyarapodás.

A Fed bejelentését követően fordulatot vett az árfolyamok alakulása a Wall Streeten. A DJIA index visszaszerezte a nyitás óta elveszített száz pontot, az S&P index 0,5 százalékkal, a Nasdaq Composite pedig 0,4 százalékkal emelkedett.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Piaci körkép: 10 éve nem volt ilyen jó a Deutsche Bank eredménye

Nagy mínuszban kezdték a napot az európai tőzsdeindexek a Fed ülés utáni kockázatkerülő hangulatban, de nyitás után erős felfelé tartó hullám indult el, és mostanra az európai indexek többsége már alig marad el tegnapi záróértékétől. A nap fő eseménye az amerikai negyedik negyedéves GDP jelentés közzététele lesz 14:30-kor.

Read More »

Nem tér magához a brit autóipar

Az SMMT csütörtöki összesítése alapján 2021-ben 34 százalékkal kevesebb autó készült a brit gyártóüzemekben, mint 2019-ben, a koronavírus-járvány előtti utolsó teljes évben. Ennél kevesebb autót utoljára 1956-ban gyártottak.

Read More »

Nem hátrált a Fed, esnek a tőzsdék

A Fed monetáris politikai döntéshozói szerda este konkrét időpont megadása nélkül jelezték a kamatemelés megkezdésének közeledtét az erősödő inflációs nyomás miatt. Bár ez önmagában nem újdonság, egyes piaci szereplők abban reménykedtek, hogy az utóbbi hetek erős korrekciója miatt a Fed esetleg lassít a tervezett monetáris szigorítás ütemezésén.

Read More »

Leave a Reply