Tízéves csúcson a brit infláció, erősödik a font

Tíz éve nem mért, a várakozásokat is jelentősen meghaladó ütemre gyorsult novemberben az éves infláció Nagy-Britanniában, az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaságban.

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai beszámolója szerint a lakhatási költségek nélkül számolt tizenkét havi fogyasztói infláció a múlt hónapban 5,1 százalék volt az októberben mért 4,2 százalék és a szeptemberi 3,1 százalék után.

Az ONS kiemeli, hogy legutóbb 2011 szeptemberében volt ennél gyorsabb az éves brit infláció: abban a hónapban 5,2 százalékkal emelkedett tizenkét havi összevetésben a fogyasztói árindex. Az előrejelzési konszenzus 4,8 százalékos, a Bank of England prognózisa 4,5 százalékos  éves inflációt valószínűsített novemberre.

A brit kormány által a brit jegybank számára előírt éves inflációs cél 2 százalék. Az inflációs adat közlése után az angol font árfolyama erősödésnek indult mind az amerikai dollár, mind az euró ellenében, ami azt mutatja, hogy a piaci szereplők szerint a brit jegybank immár nem halogathatja tovább a kamatemelést.

 

Az angol font amerikai dollárral szembeni árfolyama. Forrás: xStation5

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde és a devizakereskedés világában, most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!

Forrás: MTI / XTB

Hozzászólások ()

Friss hírek

11 havi mélyponton az euróövezeti BMI

A vártnál minimálisan nagyobb mértékben lassult az euróövezet gazdasági teljesítménynövekedése januárban, tizenegy hónapja a legkisebb emelkedést mutatta a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzési menedzser indexének hétfőn ismertetett előzetes értéke.

Read More »

Kiürítik a kijevi amerikai nagykövetséget

A brit külügyminisztérium vasárnap ismertetett értesülései szerint Moszkva Oroszországgal baráti viszonyt ápoló ukrán politikusokat akar hatalomra juttatni Kijevben. Az amerikai belügyminisztérium felszólította a Kijevben lévő amerikai nagykövetségen dolgozók családtagjait, hogy hagyják el az országot, mivel az orosz támadás bármikor megkezdődhet.

Read More »

Leave a Reply