Tízéves csúcson a brit infláció, erősödik a font

Tíz éve nem mért, a várakozásokat is jelentősen meghaladó ütemre gyorsult novemberben az éves infláció Nagy-Britanniában, az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaságban.

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai beszámolója szerint a lakhatási költségek nélkül számolt tizenkét havi fogyasztói infláció a múlt hónapban 5,1 százalék volt az októberben mért 4,2 százalék és a szeptemberi 3,1 százalék után.

Az ONS kiemeli, hogy legutóbb 2011 szeptemberében volt ennél gyorsabb az éves brit infláció: abban a hónapban 5,2 százalékkal emelkedett tizenkét havi összevetésben a fogyasztói árindex. Az előrejelzési konszenzus 4,8 százalékos, a Bank of England prognózisa 4,5 százalékos  éves inflációt valószínűsített novemberre.

A brit kormány által a brit jegybank számára előírt éves inflációs cél 2 százalék. Az inflációs adat közlése után az angol font árfolyama erősödésnek indult mind az amerikai dollár, mind az euró ellenében, ami azt mutatja, hogy a piaci szereplők szerint a brit jegybank immár nem halogathatja tovább a kamatemelést.

 

Az angol font amerikai dollárral szembeni árfolyama. Forrás: xStation5

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde és a devizakereskedés világában, most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!

Forrás: MTI / XTB

Hozzászólások ()

Friss hírek

Két hónapos csúcsa közelében forog a DAX

Kedvező ma a hangulat az európai tőzsdéken, amit az egészségügyi, illetve az utazási és szabadidős szektorok papírjainak emelkedése vezet. A friss GDP-adatok azt mutatták, hogy a brit gazdaság a vártnál kevésbé esett vissza a második negyedévben, ennek ellenére a brit gazdaság kilátásai továbbra is gyengék.

Read More »

Egyhavi csúcson járt ma az euró

Indexemelkedéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon. Az eurót a dollárral szemben ismét 1,03 felett jegyzik, ami egy hónapos csúcsot jelent. A dollár árfolyamának gyengülése a vártnál alacsonyabb amerikai inflációs adatok miatt következett be.

Read More »