Gyorsan terjed az Omicron, a britek napi 60 ezer fertőzöttre számítanak

Két héttel a koronavírus Omicron variánsának felfedezése után a dél-afrikai kórházak rohamosan növekvő betegszámra számítanak. Az alábbi grafikonon az látható, hogy a koronavírus egyes hullámai milyen gyorsan terjedtek, és ez alapján az Omicron valóban “lelépte” az összes eddigi variánst. 

Minden Omicronnal fertőzött egyén 3-3,5 további embernek adja át a fertőzést, miközben a Delta már lelassult és 0,8-as mutatóval rendelkezik jelenleg Dél-Afrikában. Ennek megfelelően az új napi fertőzésszámot mutató görbe meredeksége is jóval nagyobb, mint bármelyik korábbi hullám esetén.

Nagy-Britannia éppen ezért, a terjedés megfékezése érdekében vezetett be újra korlátozásokat a héten. Bár az összes regisztrált Omicron-eset Nagy-Britanniában még csak 817, az egészségügyi hatóságok arra figyelmeztettek, hogy ha ilyen tempóban folytatódik a terjedés, egy hét múlva már napi 8 ezres, karácsonyra pedig napi 60 ezres esetszám is lehetséges.

Forrás: The Economist / XTB

Hozzászólások ()

Friss hírek

REPowerEU: itt az EU terve, hogy miként válhatunk le mielőbb az orosz gázról

Az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség felszámolására energiatakarékosságot - egyebek mellett a háztartások energiafogyasztásának csökkentését - szorgalmazza az Európai Bizottság szerdán bemutatott REPowerEU című javaslatában, amely a megfizethetőbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energiaellátást célzó közös európai fellépésre vonatkozik.

Read More »

Mit tud egy modern ceruza? (x)

Az érintőképernyők szép lassan beszivárogtak az életünk minden részére. Ott vannak mindennapjainkban a telefonjainkon, táblagépeinken, éttermekben rendelésnél vagy akár a bankban készpénzfelvételnél is.

Read More »