Piaci körkép: az EU változtatna az ételfutárok munkaügyi besorolásán

● Visszaadták reggeli nyereségeiket az európai indexek
● A DE30 viszahúzódott a 200 napos mozgóátlag sikertelen tesztje után
● A Delivery Hero és a HelloFresh az EU munkaügyi tervei miatt esnek

Magasabban kezdték a napot az európai részvénypiacok, de máris elfogyott a lendület és visszacsorogtak az árfolyamok. A főbb nyugat-európai blue chip indexek enyhe mínuszban állnak a tegnapi záráshoz képest, a belga és a svéd piac a leggyengébb, 0,4% körüli mínuszt mutatnak, míg a másik oldalon a portugál és a svájci tőzsde apró emelkedésben jár. Az amerikai NFP-jelentést (Non-Farm Payroll, azaz nem mezőgazdasági foglalkoztatottak száma) ma 14:30-kor teszik közzé, és az adat bebiztosíthatja a Fed kötvényvásárlások kivezetésének felgyorsítására vonatkozó döntést, melyet a december 15-i ülésen hozhatnak meg.

A DE30 ma reggel sikertelenül próbálta áttörni a 200 napos mozgóátlagot (lila vonal). Az index a múlt pénteki eladási hullám óta szinte minden nap próbált visszatérni ezen ellenállás fölé, de ma is visszahúzódott és nem zárható ki a 15.070 pontos támaszzóna újratesztelése.

Forrás: xStation5

Sok függ ugyanakkor a délutáni amerikai munkaerőpiaci adattól (NFP – 14:30) – ez a nap kulcseseménye és várhatóan a publikálás idején megnövekszik majd a volatilitás a részvénypiacokon. Forrás: xStation5

A Delivery Hero (DHER.DE), a HelloFresh (HFG.DE) és más európai ételkiszállító cégek esnek ma a Bloomberg riportja miatt, melyben a hírügynökség arról számolt be, hogy az EU új munkaügyi tervezete más, immár alkalmazotti kategóriába sorolná az ételkiszállító applikációkkal dolgozó munkavállalókat, ami a szektornak évi 4,5 milliárd eurós pluszköltséget jelentene.

Az Allianz (ALV.DE) megemelte középtávú céljait. A biztosítótársaság a következő három évben a részvényenkénti nyereség 5-7%-os évenkénti növelését célozza meg, az osztalékot pedig legalább évente 5%-kal emelnék. A társaság azt is bejelentette, hogy egy új amerikai viszontbiztosítási ügyletnek köszönhetően 3,6 milliárd eurónyi tőkéjük fog felszabadulni.

Elemzői lépések

● Az Adidas (ADS.DE) részvényeire vonatkozó ajánlását “vétel”-re javította a DZ Bank. A célár 300 euró.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója további vállalati hírekkel és az Aurubis (NDA.DE) technikai elemzésével  ingyenes regisztráció mellett elérhető az xStation platformon.

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, most ezt is kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 73%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Hozzászólások ()

Friss hírek

Két hónapos csúcsa közelében forog a DAX

Kedvező ma a hangulat az európai tőzsdéken, amit az egészségügyi, illetve az utazási és szabadidős szektorok papírjainak emelkedése vezet. A friss GDP-adatok azt mutatták, hogy a brit gazdaság a vártnál kevésbé esett vissza a második negyedévben, ennek ellenére a brit gazdaság kilátásai továbbra is gyengék.

Read More »