Piaci körkép: 15 ezer pont alatt járt ma a DAX

● Mínuszban az európai piacok
● A DE30 visszakapaszkodott 15.000 pont fölé
● Korlátozások miatti félelmek nyomán esnek az utazáshoz köthető részvények

Továbbra is aggódnak a befektetők az Omicron koronavírus-variáns miatt, így mínuszban járnak az európai tőzsdék. A főbb indexek 1% feletti veszteséget mutatnak, a leginkább a spanyol IBEX (SPA35) esik, ahol 1,7%-os a mínusz. Az orosz és a lengyel piac tűnik a legellenállóbbnak, ezek a tőzsdék “csak” 0,5 – 0,7%-kal állnak lejjebb a tegnapi zárásnál.

A Moderna vezérigazgatójának szavai, miszerint a jelenleg elérhető vakcinák hatásossága kérdéses az Omicron variánssal szemben, újabb eladási hullámot hoztak a tőzsdékre. A DE30 körülbelül 1,7%-kal került lejjebb a tegnapi záróárához képest és újra a lokális piaci geometria alsó határát tesztelte 15.070 pontnál, így a korrekció mértéke – eddig – megegyezik az idén augusztus és október között látott korrekció mértékével.

Forrás: xStation5

Jegyezzük meg, hogy ezt a zónát korábbi árreakciók is jelölik, valamint a 2020 novemberében, az amerikai elnökválasztás után indult emelkedő szakasz 23,6%-os visszatérési szintje is erősíti. Ennek a szintnek a letörése – elméletben – rövidtávú trendfordulóra utalna. Ha megtörténne, akkor a következő komoly támasz mintegy 6%-kal a jelenlegi piaci ár alatt 14.180 pontnál található – ezt a szintet a nagyobb időtávra vetített overbalance-szerkezet alsó határa és korábbi árreakciók jelzik.

Vállalati hírek

Az utazási szektorhoz kapcsolható részvények újra jelentős eladói nyomás alá kerültek a Moderna vezérigazgatójának szavai nyomán, miszerint a jelenlegi vakcinák akár hatástalanok is lehetnek az új variánssal szemben. Ennek fényében pedig új utazási korlátozások kerülhetnek bevezetésre az új mutáció terjedésének megakadályozása érdekében. A Fraport (FRA.DE), az Airbus (AIR.DE), a Lufthansa (LHA.DE) és a TUI (TUI.DE) egyaránt esnek ma.

A Süddeutsche Zeitung riportja szerint az Allianz (ALV.DE) hosszú távú szerződést kíván kötni a Commerzbankkal (CBK.DE). Az új szerződés értelmében a Commerzbank továbbra is ajánlaná az Allianz termékeit ügyfeleinek egy egyszeri 150-200 millió eurós összegű díjfizetés ellenében. Az újság szerint a biztosítási termékek értékesítéséből származó jutalékok 10 éves időtávon elérhetik az 1 milliárd eurót is. Az Allianz és a Commerzbank közötti jelenlegi megállapodás 2023-ban jár le.

Elemzői lépések

● A KION Group (KGX.DE) részvényeire vonatkozó ajánlását “vétel”-re javította a Societe Generale. A célár 112 euró.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója az Allianz (ALV.DE) technikai elemzésével  ingyenes regisztráció mellett elérhető az xStation platformon.

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, most ezt is kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 73%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Hozzászólások ()

Friss hírek

Két hónapos csúcsa közelében forog a DAX

Kedvező ma a hangulat az európai tőzsdéken, amit az egészségügyi, illetve az utazási és szabadidős szektorok papírjainak emelkedése vezet. A friss GDP-adatok azt mutatták, hogy a brit gazdaság a vártnál kevésbé esett vissza a második negyedévben, ennek ellenére a brit gazdaság kilátásai továbbra is gyengék.

Read More »

Egyhavi csúcson járt ma az euró

Indexemelkedéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon. Az eurót a dollárral szemben ismét 1,03 felett jegyzik, ami egy hónapos csúcsot jelent. A dollár árfolyamának gyengülése a vártnál alacsonyabb amerikai inflációs adatok miatt következett be.

Read More »