Zöld fordulat és 12 eurós órabér a német koalíciós megállapodásban

● Emelkednek az európai tőzsdék
● A DE30 megpróbál a 23,6%-os visszatérési szint fölé kapaszkodni
● A Daimler és a BMW üdvözlik az új német koalíció terveit 

Emelkednek az európai tőzsdék csütörtökön, a blue chip indexek többsége 0,3% körüli emelkedést mutat, az orosz és portugál tőzsde felülteljesítő 0,5%-os erősödéssel, míg a lengyel WIG20 (W20) lemaradt és 0,2%-os veszteségben áll.

Az új német kormánykoalíció (SPD, Zöldek, FDP) tegnap bejelentette politikai terveit. A 177 oldalas koalíciós megállapodás számos kérdést érint. A koalíciós pártok egyetértettek abban, hogy az alkotmányos adósságlimiteket változatlanul hagyják, és megfogadták, hogy tartózkodnak az adóemelésektől, illetve újabb adófajták bevezetésétől.

A kutatási-fejlesztési tevékenységekre szánt keretösszeget a GDP 3,5%-ára növelik, a minimálbért pedig az eddigi 9,60 euró / óráról 12 euró / órára emelik. A koalíció továbbá javaslatot tett évi 400 ezer új lakás felépítésére, az építési költségek 25%-át közpénzből finanszíroznák annak érdekében, hogy csillapítsák a lakásárak emelkedését. Terveket készítettek a szénalapú energia kivezetésére is 2030-as céldátummal, mely így 8 évvel korábban történne meg az eredeti tervekhez képest.

A DE30 tegnap letört a legutóbbi emelkedő szakaszból számolt 23,6%-os Fibonacci visszatérési szint alá (15.940 pontos terület). A lefelé tartó mozgás elmélyült és elérte a következő, 38,2%-os visszatérési szintet is 15.725 pontnál, de a medvék ezt már nem tudták lefelé áttörni és megindult a visszapattanás.

Forrás: xStation5

A DE30 vissza tudott kapaszkodni egészen a 15.940 pont körüli árzónáig, de ezt már nem tudta áttörni. Jelenleg egy innen indult visszahúzás látható és nem zárható ki, hogy egy újabb csökkenő lábat rajzol a grafikon, mélyebb mélyponttal. Az említett 38,2%-os visszatérési szint a figyelendő kulcstámasz, de a 200 periódusos mozgóátlagot is érdemes követni H4 intervallumon (lila vonal), mivel az ez alá vagy fölé történő kitörések jellemzően rövid életűek voltak (narancs körök).

Vállalati hírek

A Daimler (DAI.DE) és a BMW (BMW.DE) igazgatói üdvözölték az új kormánykoalíció elektromos autókkal kapcsolatos terveit. Az új koalíció 2030-ig 1 millió elektromos töltőállomás megépítését tervezi és európai szinten is hasonló kezdeményezéseket fog javasolni. További cél, hogy 15 millió elektromos autó legyen Németországban 2030-ra.

A Rheinmetall (RHM.DE) bejelentette, hogy előzetes megállapodást írt alá 25%-os részesedés megvásárlásáról a 4iG magyar szoftverfejlesztő és telekommunikációs vállalatban.

A Nordex (NDX1.DE) az egyik legjobban teljesítő német vállalat ma, a részvény több mint 4%-kal emelkedik, miután a Citi közölte, hogy az új német koalíció megújuló energiákkal kapcsolatos tervei potenciálisan javíthatják az olyan, szélturbinákat gyártó vállalkozások üzleti kilátásait, mint például a Nordex és ambiciózus célok meghatározására ösztönözhetik őket.

Elemzői lépések

A Draegerwerk (DRW3.DE) részvényeire vonatkozó ajánlását „eladás”-ra rontotta a Bankhaus Metzler. A célár 50 euró.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója a Nordex (NDX1.DE) technikai elemzésével ingyenes regisztráció mellett elérhető az xStation platformon.

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, most ezt is kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 73%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Hozzászólások ()

Friss hírek