Piaci körkép: újabb támaszt tört le a DAX

● Mínuszban az európai piacok
● A DE30 a 15.940 pontos támasz alá tört
● A Draegerwerk a gyenge 2022-es kilátások miatt esik

Enyhe pluszban kezdték a napot az európai tőzsdék, bár a német DE30 már ekkor is lemaradóban volt 0,1%-os esésével, később pedig egységesen lefelé indultak meg a piacok. Médiajelentések szerint befejeződtek az SPD, at FDP és a Zöldek közötti koalíciós tárgyalások és megszületett a megegyezés. Az SPD vezetője, Olaf Scholz váltja majd Angela Merkelt a kancellári székben. A Reuters megírta azt is, hogy a hivatalos bejelentés ma 15 órakor történik majd meg.

Ma délelőtt 10-kor tették közzé a német Ifo-indexeket, a fő üzleti hangulatindex a várakozásoknak megfelelően 97,7 pontról 96,5 pontra csökkent, az üzleti várakozások alindexe 95,4 pontról 94, 2 pontra esett (várt: 95 pont), míg a jelenlegi helyzet megítélését tükröző alindex 100,2 pontról 99 pontra romlott (várt: 99 pont). Bár az adatok nagyrészt megfeleltek a várakozásoknak, az IFO közgazdászai szerint aggodalomra adnak okot, mivel a vállalatok valódi nyomás alá kerülnek az ellátási láncok problémái miatt, és egyelőre nics jele az enyhülésnek. Azt is közölték, hogy stagflációt várnak Németországban 2021 negyedik negyedévében.

A DE30 korrekciója tegnap a 15.940 pontos támasznál állt meg,  amit a legutóbbi emelkedő szakasz 23,6%-os visszatérési szintje jelez. Ma ugyanakkor újabb próbálkozást tett az index ennek letörésére és úgy tűnik, sikerrel is jár. Ha az esés elmélyülne, a következő fontosabb támaszt a 200 periódusos mozgóátlag jelenti H4 intervallumon (lila vonal), ami jelenleg a 15.775 pontos területnél húzódik.

Forrás: xStation

Ezt a mozgóátlagot már néhányszor tesztelte az árfolyam az elmúlt három hónapban (narancs körök). Az index tegnap a lokális piaci geometria alsó határát is áttörte, ami arra utal, hogy a lefelé tartó mozgás folytatása az alapforgatókönyv.

Vállalati hírek

A Draegerwerk (DRW3.DE) részvényei zuhannak ma a 2022-es várakozások közzététele után. A cég 3,0-3,1 milliárd euró közötti, az ideinél alacsonyabb nettó értékesítési volumenre, és a bruttó profitszintek romlására számít jövőre, mindezek pedig negatívan hatnak majd az eredményekre. A Draegerwerk közölte, hogy a járvánnyal kapcsolatos termékeire csökkent a kereslet az utóbbi időben, és ennek a trendne a folytatódására számít 2022-ben is.

A BASF (BAS.DE) megemelte a pálmaolaj, pálmamagolaj és ezek száramzékos termékeinek árát az EMEA régióban (Európa, Közel-Kelet és Afrika). A cég közölte, hogy az áremelés oka a költségek jelentős növekedése.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója további vállalati hírekkel és a Draegerwerk (DRW3.DE) technikai elemzésével ingyenes regisztráció mellett elérhető az xStation platformon.

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, most ezt is kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 73%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Hozzászólások ()

Friss hírek

Két hónapos csúcsa közelében forog a DAX

Kedvező ma a hangulat az európai tőzsdéken, amit az egészségügyi, illetve az utazási és szabadidős szektorok papírjainak emelkedése vezet. A friss GDP-adatok azt mutatták, hogy a brit gazdaság a vártnál kevésbé esett vissza a második negyedévben, ennek ellenére a brit gazdaság kilátásai továbbra is gyengék.

Read More »