Piaci körkép: beütöttek a kamatemelési félelmek

● Mínuszban a tőzsdék a kamatemelési esélyek megugrása miatt
● A DE30 próbál helyreállni a reggeli esés után
● Az E.ON (EOAN.DE) a kiábrándító terjeszkedési tervei miatt esik

Mínuszban kezdték a mai napot az európai tőzsdék, majd a kereskedés folyamán még mélyebbre jutottak a mutatók. Több ok is áll a mai hangulatromlás mögött. Egyre több ország fontolgatja a korlátozó intézkedések újbóli bevezetését annak érdekében, hogy csökkentsék az új Covid-19 fertőzések számát, de vélhetően a monetáris kondíciók szigorodása jobb magyarázat a csökkenésre.

Biden Jerome Powellt választotta a Fed élére egy újabb mandátumra, Powellt pedig kicsivel héjább beállítottságúnak vélik az elemzők Lael Brainardnál, aki a másik esélyes volt az elnöki székre. A bejelentést követően megugrottak az amerikai kötvényhozamok, és Európában is megnőtt a kamatemelés esélye, miután több EKB-tag is arra utalt, hogy 2022 után megindulhat egy kamatemelési ciklus. A határidős piacok így 2022 decemberére már 100%-os esélyt látnak egy 10 bázispontos emelésre, míg tegnap ennek esélye még csak 50% volt a piaci árazások alapján.

A DE30 tegnap letörte az emelkedő trendcsatorna alsó határát, ma pedig tovább folytatta esését. Az index átzuhant a piaci geometria alsó határán is, ami arra utalhat, hogy rövidtávon trendforduló történhetett. Napi mélypontját 15.860 pont közelében érte el az index – ami november eleje óta a legalacsonyabb érték – de a bikák le tudták dolgozni a veszteség egy részét.

Forrás: xStation5

Az index jelenleg 15.940 pont környékén forog, amit a legutóbbi emelkedő szakasz 23,6%-os visszatérési szintje, valamint augusztusi és szeptemberi lokális csúcsok jelölnek. Ha a bikák nem tudják e felett a zóna felett tartani az árfolyamot, egy újabb eladási impulzus indulhat, melynek célára a 38,2%-os visszatérési szint lehet 15.725 pontnál.

Vállalati hírek

Az E.ON (EOAN.DE) bejelentette, hogy 27 milliárd eurót terveznek fejlesztésekre költeni a következő 5 évben, melyből 22 milliárd euró jut majd új energiahálózatok kiépítésére, 5 milliárd euró pedig a fogyasztói megoldások korszerűsítésére. A társaság közölte, hogy a befektetési terv évi 45-kal fogja megemelni a közműszolgáltatásból származó bevételeket, valamint lehetővé teszi majd az osztalék évi 5%-os növelését is. A cég az európai dekarbonizációs törekvéseket jelölte meg a lépések fő indokaként, az E.ON részvények azonban közel 4%-os mínuszban forognak ma, mivel az elemzők kiábrándítónak ítélték a növekedési tervet.

A Thyssenkrupp (TKA.DE) nagyot esett ma, az eladási hullámot az a hír váltotta ki, miszerint a Cevian Capital nevű svéd befektetési társaság felére akarja csökkenteni a cégben meglévő részesedését. A Cevian 6,9%-os részvénypakettet kínál eladásra 10,20 eurós ajánlati ár mellett.

Elemzői lépések

● Az Aroundtown (AT1.DE) részvényeire vonatkozó ajánlását “vétel”-re módosította a Societe Generale. A célárat 7,70 euróban határozták meg.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója további vállalati hírekkel és az E.ON (EOAN.DE) technikai elemzésével ingyenes regisztráció mellett elérhető az xStation platformon.

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, most ezt is kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 73%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Hozzászólások ()

Friss hírek

Piaci körkép: veszteséges lett a Continental

Elromlott ma a hangulat az európai tőzsdéken, a német DE30 0,80%-os, a francia FRA40 0,40%-os, a lengyel W20 pedig 0,16%-os mínuszban forog. Reggel a magyar inflációs adat keltette fel a befektetők érdeklődését, ami 1998 óta nem járt ilyen magasan: 13,7% lett a várt 13,1%-kal és az előző havi 11,7%-kal szemben.

Read More »