Ütik az orosz piacot a geopolitikai feszültségek miatt

● Vegyes mozgások Európában
● A DE30 visszahúzódott a 16.200 pontos ellenállás tesztelése után
● A Vonovia esik a tőkeemelés hírére

A legtöbb európai index alig mozdult a hét kezdetén, a pénteki záróáraktól való eltérés mértéke nem haladja meg a 0,3%-ot, de van néhány kivétel. A spanyol, portugál és osztrák tőzsdék 0,6% körül emelkednek, az orosz indexek azonban 4% körüli veszteséget mutatnak azokra a jelentésekre, miszerint Oroszország inváziót tervezhet Ukrajna ellen.

Moszkva ugyan cáfolta ezeket az értesüléseket, és a NATO növekvő jelenlétére panaszkodott határainak térségében, de a folyamatos csapatösszevonások és az Ukrajna közelében végzett hadgyakorlatok már nem csak Ukrajna, hanem az amerikai hírszerzés figyelmét is felkeltették. A részvénypiac esése mellett az orosz rubel is jelentősen gyengült és három hónapos mélypontra került ma a dollárral szemben.

  • Előzmények:

A közelmúltban két amerikai kiadvány számolt be arról, hogy Oroszország nagyszámú haderőt vont össze Ukrajna határainál. A The Washington Post című amerikai napilap október 31-én írt a csapatösszevonásokról, a Politico című, szintén amerikai lap pedig november 1-jén fotókat közölt ennek alátámasztására – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Az ukrán védelmi minisztérium először nem erősítette meg az orosz erők létszámának növekedését az ország határainál, november 3-i közleményében viszont elismerte, hogy mintegy 90 ezer orosz katona állomásozik az ukrán határ közelében, továbbá a krími és a Donyec-medencei ideiglenesen megszállt területeken.

Orosz offenzívától tart az ukrán katonai hírszerzés

Putyin: a Krím már örökké Oroszország része lesz

A német határidős index, a DE30 magasabban nyitott a hétvége után, de az emelkedést megállította a 16.200 pontos ellenállási zóna. A DE30 múlt hét végén a lokális piaci geometria alá tört, ami egy nagyobb esés esélyével fenyeget. A kulcstámaszt most a 200 órás mozgóátlag jelenti (lila vonal), ami megállította a pénteki eladási hullámot.

A Vonovia (VNA.DE) bejelentette, hogy körülbelül 8 milliárd eurós tőkeemelésre készül kicsivel több mint 200 millió részvény kibocsátásával, amit a meglévő részvényesek 40 eurós részvényenkénti áron, több mint 20%-kal a piaci árfolyam alatt jegyezhetnének le. A részvényesek minden meglévő 20 részvényük után 7 új részvény jegyzésére lesznek jogosultak. A tőkeemelésből származó bevételeket a cég a Deutsche Wohnen akvizíciójára felvett kölcsönök egy részének visszafizetésére használná fel.

A Fraport (FRA.DE) bejelentette, hogy eladja 51%-os többségi részesedését az utasok biztonsági ellenőrzésével foglalkozó FraSec Luftsicherheit nevű társaságban a Sasse Groupnak. Egy 26%-os részvénycsomagot 2022. január 1-jén adnak át, a fennmaradó 25%-os rész átruházására pedig 2023. január 1-jén kerül sor.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója további vállalati hírekkel és a Vonovia (VNA.DE) technikai elemzésével ingyenes regisztráció mellett elérhető az xStation platformon.

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, most ezt is kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 73%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Hozzászólások ()

Friss hírek

Két hónapos csúcsa közelében forog a DAX

Kedvező ma a hangulat az európai tőzsdéken, amit az egészségügyi, illetve az utazási és szabadidős szektorok papírjainak emelkedése vezet. A friss GDP-adatok azt mutatták, hogy a brit gazdaság a vártnál kevésbé esett vissza a második negyedévben, ennek ellenére a brit gazdaság kilátásai továbbra is gyengék.

Read More »

Egyhavi csúcson járt ma az euró

Indexemelkedéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon. Az eurót a dollárral szemben ismét 1,03 felett jegyzik, ami egy hónapos csúcsot jelent. A dollár árfolyamának gyengülése a vártnál alacsonyabb amerikai inflációs adatok miatt következett be.

Read More »