Összeomlóban a líra, újabb kamatcsökkentést harcolt ki Erdogan

Mai kamatdöntő ülésén újabb 100 bázisponttal 15%-ra csökkentette az alapkamatot a török jegybank, annak ellenére, hogy az infláció már közel 20%-os az országban, a líra pedig gyorsan döntögeti a negatív rekordokat.   

Ahogy arról már többször írtunk, Recep Tayyip Erdogan török elnök meglehetősen sajátosan közelíti meg a gazdaságpolitikát, a bármi áron történő kamatcsökkentés híve – akkor is kamatot csökkentene, amikor a gazdasági helyzet inkább emelést követelne meg.

Bár nem Erdogan a török jegybank elnöke, mindig olyan személyt nevez ki, aki engedelmeskedik akaratának, ha pedig véletlenül egy-egy jegybankárnak mégis saját gondolatai támadnának és kamatemelést szorgalmaz, akkor gyorsan ki is rúgja.

Az utóbbi években a legtovább Murat Cetinkaya töltötte be a jegybankelnöki tisztséget, ő 2016 áprilisától 2019 júliusáig állt a török központi bank élén, de kamatemelésekkel igyekezett kordában tartani a líra mélyrepülését, így Erdogan megvált tőle. Azóta inkább hónapos időtávokban lehet számolni a török jegybankelnökök váltakozását, ami persze szintén nem tesz jót a líra stabilitásának.

Stabilitásról a fentiek miatt persze szó sincs, ha hosszabb távon, 2005-től megnézzük a líra árfolyamának alakulását, látható, hogy a gyengülés parabolikus, egy-egy korrekciót kivéve a líra gyengülése folyamatos és gyorsuló. Sokat elmond a török gazdaság állapotáról, hogy egy amerikai dollárért 2005-ben 1,11 török lírát kellett adni, ma pedig a 11-es szintet lépte át az árfolyam.

Forrás: xStation5

Ez már egyértelműen az a szint, ahol a gazdasági szereplők és a lakosság is inkább dollárban vagy euróban számol, mert a líra heteken-hónapokon belül is óriásit veszít értékéből.

Ha a fenti grafikon képéhez hozzátesszük, hogy a török jegybank szeptemberben 100 bázisponttal, októberben pedig 200 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, és ehhez jött a mai újabb 100 bázispontos vágás, akkor érezhető némi ellentmondás.

A befektetők a kamatcsökkentések indokaként semmi mást nem hozhatnak fel, mint azt, hogy az ország elnöke alacsonyabb kamatokat szeretne látni, ez viszont tovább csökkenti a befektetői bizalmat. Ha Erdogan még pár évig így folytatja, a török líra is a venezuelai bolivár sorsára juthat, melyet már pár éve is csak karácsonyfadísznek használt a lakosság…

Forrás: XTB / Kitekintő / LR

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »