Piaci körkép: új csúcsokra törhet a DAX a Fed döntése után

Új rekordokon vagy azok közelében forognak az európai részvénypiacok a Fed tegnapi döntése után. Az amerikai jegybank lépései megfeleltek a várakozásoknak a kötvényvásárlások kivezetésének ütemezését illetően és tartózkodtak a kamatemelések időzítésére vonatkozó becslések közlésétől.

A Fed nyíltpiaci bizottsága szerdán véget ért kétnapos ülésén – a piaci várakozásokkal összhangban – úgy döntött, hogy nettó eszközvásárlásainak havi keretösszegét a kincstárjegyek esetében 10 milliárd dollárral, a jelzálog-fedezetű értékpapírok esetében pedig 5 milliárd dollárral csökkenti.

Kincstárjegyeket eddig havi legalább 80 milliárd dollár, jelzálog-fedezetű értékpapírokat pedig 40 milliárd dollár értékben vásárolt a Fed. Ez a keretösszeg novemberben 70, illetve 35 milliárd dollárra, decemberben pedig 60, illetve 30 milliárd dollárra csökken. A bizottság úgy látja, hogy valószínűleg a következő hónapokban is hasonló mértékben csökkenti a nettó eszközvásárlások keretösszegét, de kész módosítani a vásárlások ütemét, ha a gazdasági kilátások változása ezt indokolja.

A tőzsdeindexek emelkedéssel reagáltak az eseményekre, a DE30 elérte a 16.000 pontos szintet, de az erősödés itt megakadt, egyelőre elfogyott a lendület. A német index a történelmi rekordszinteket teszteli, a DE30 még tegnap a Fed döntése után 16.000 pontig jutott, de azóta nem tudott tovább menetelni.

Forrás: xStation5

Mindenesetre az árfolyam nem is esett vissza, így nem lehet kizárni, hogy az index új csúcsokra tör és érdemes megvizsgálni a lehetséges ellenállási szinteket. A Fibonacci visszatérési szintek adnak ehhez támpontot, a legutóbbi korrekció 127,2%-os külső visszatérési szintje 16.360 pontra, a 161,8%-os szint pedig 16.790 pontra mutat.

A Brenntag (BNR.DE) 30%-os éves növekedésről számolt be a működési EBITDA tekintetében, ami 342,9 millió eurót ért el (várt: 338,9 millió). Az értékestés szintén 30%-kal nőtt 3,74 milliárd euróra (várt: 3,43 mrd), a bruttó működési profit 25%-kal javult éves összehasonlításban 862,3 millió euróra, míg a részvényenkénti eredmény (EPS) 0,76 euróról 1,02 euróra ugrott. Az egész éves működési eredményt (EBITDA) 1,21-1,32 milliárd euró közé várja a cég, ami szélesebb sáv a korábban előrejelzettnél (1,26 – 1,31 mrd) A Brenntag a jövő évben is kihívásokkal teli piaci kondíciókra számít.

A Deutsche Post (DPW.DE) 24%-os ugrásról számolt be harmadik negyedéves árbevételére vonatkozóan, ami így 20,04 milliárd eurót ért el. A szállítási bevételek több mint 50%-kal emelkedtek éves összehasonlításban, az EBIT szerinti eredmény 29%-kal 1,77 milliárd euróra nőtt. A fő postai- és csomag szolgáltatások EBIT eredménye 6,3%-kal csökkent 300 millió euróra, az eredményjavulást főként a szállítási szegmens okozta. A cég a teljes éves EBIT eredményt immár 7,7 milliárd euró fölé várja, megemelve a korábbi 7 milliárd eurós előrejelzést.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója további vállalati hírekkel és a HeidelbergCement (HEI.DE) technikai elemzésével ingyenes regisztráció mellett elérhető az xStation platformon.

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, most ezt is kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 73%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Friss hírek

Két hónapos csúcsa közelében forog a DAX

Kedvező ma a hangulat az európai tőzsdéken, amit az egészségügyi, illetve az utazási és szabadidős szektorok papírjainak emelkedése vezet. A friss GDP-adatok azt mutatták, hogy a brit gazdaság a vártnál kevésbé esett vissza a második negyedévben, ennek ellenére a brit gazdaság kilátásai továbbra is gyengék.

Read More »

Egyhavi csúcson járt ma az euró

Indexemelkedéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon. Az eurót a dollárral szemben ismét 1,03 felett jegyzik, ami egy hónapos csúcsot jelent. A dollár árfolyamának gyengülése a vártnál alacsonyabb amerikai inflációs adatok miatt következett be.

Read More »