Goldman: csak 110 dolláros olajár mellett csökkenne a kereslet

A Goldman Sachs elemzése szerint a Brent típusú olaj ára év végére elérheti a hordónkénti 90 dollárt, ha továbbra is erős marad a világpiaci kereslet. A befektetési bank várakozásai alapján Ázsia járvány utáni újranyitása következtében az olajigény eléri a járvány előtti, napi 100 millió hordó körüli szintet.

A Goldman ezen túl több tényezőt is lát, ami növeli az olaj iránti keresletet, az egyik az olaj használata az utóbbi hetekben Oroszország  zsarolása miatt szűkössé váló földgáz helyett – ami nagyságrendileg napi 1 millió hordóval növeli a keresleti oldalt. Mindezek hatására az Brent nyersolaj ára az idei év végére 90 dollárra emelkedhet – áll a Goldman Sachs október 24-i jegyzetében.

További érdekes megállapítás az elemzésben, hogy a jelenleg tapasztalható kereslet-kínálati egyensúlytalanság a Goldman szerint csak 110 dollár / hordó ár mellett állna helyre, mivel a 2022 első negyedévére várható keresletet nem tudja kielégíteni az OPEC+ csoport által végrehajtott, havonta napi 400 ezer hordóval megemelt kitermelési szint.

Az olajkartell október 4-én jelentette be, hogy tartja magát korábbi terveihez és 2022 áprilisáig nem növeli kitermelését az előrejelzettnél nagyobb mértékben – ekkor indult meg az olajárak meredek emelkedése.

Kilőtt az olaj az OPEC bejelentésére

Az olajkeresletre a szén, földgáz és LNG kapacitások szűkössége miatt Kína energiaellátása is pozitív hatással van, egyes erőművek működését ugyanis a kormány úgy tudja biztosítani, hogy dízelolajat használ a szén vagy LNG helyett.

A teljes cikk angol nyelven a Capital.com oldalán olvasható.

Próbálja ki a tőzsdei kereskedést a Capital.com-nál!
A regisztrációs felület ide kattintva érhető el.  
Kockázati figyelmeztetés
Az ezzel a szolgáltatóval CFD-kereskedelmet folytató lakossági befektetők 78,77%-a veszteséget szenved. Gondolja át, hogy megéri-e megkockáztatnia a veszteséget. A különbözeti (CFD) ügyletekkel folytatott kereskedés kockázatos, és adott esetben a befektetett tőke teljes egészét is elveszítheti. A lehetséges veszteség nagysága a letét összegére korlátozódik.
A határidős OTC-instrumentumokkal végzett tranzakciók kockázatosak, és nemcsak nyereséget, hanem veszteségeket is eredményezhetnek. A múltbeli nyereség nem garantálja a jövőbeli nyereséget. Vegye igénybe a Capital.com képzési szolgáltatásait a kockázatok megértéséhez, még mielőtt kereskedni kezdene.
A Capital Com (UK) Limited egy Angliában és Walesben 10506220 cégjegyzékszám alatt bejegyzett társaság. A vállalat tevékenységét a brit pénzügyi felügyelet, a Financial Conduct Authority (FCA) engedélyezte és szabályozza 793714-es regisztrációs szám alatt.
A Capital Com SV Investments Limited egy HE 354252 cégjegyzékszám alatt bejegyzett ciprusi társaság. A vállalat a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság (CySEC) 319/17 szám alatt kibocsátott engedélye alapján és szabályozásának megfelelően folytatja tevékenységét. Capital Com SV Investments Limited, cégjegyzékszám: 354252, bejegyzett cím: 28 Octovriou 237, Lophitis Business Center II, 6. emelet, 3035, Limassol, Ciprus.

Friss hírek

Piaci körkép: fordult a kocka

A hétvégén enyhén csökkentek a koronavírus új variánsa miatti aggodalmak, ennek eredményeképpen pedig azok a részvények, amelyek pénteken komolyabb elmozdulásokat produkáltak valamelyik irányba, most az ellentétes oldalra kerültek.

Read More »

Különjárattal viszik haza a Dél-Afrikában rekedt román állampolgárokat

A román kormány a Tarom légitársaságtól bérelt különgépet indított útnak hétfő hajnalban Dél-Afrikába, hogy az ott rekedt román állampolgárokat hazaszállítsa, miután a legtöbb európai ország felfüggesztette a térségből érkező járatokat a koronavírus eddigieknél fertőzőképesebbnek tartott, omikronnak nevezett dél-afrikai változatának megjelenése miatt.

Read More »

Leave a Reply