Piaci körkép: ma zöld utat kaphatnak a német koalíciós tárgyalások

● Mínuszban az európai tőzsdék
● A DE30 visszahúzódott a 61,8%-os visszatérési szintről
● A Siemens megerősítette, hogy újabb üzletág leválasztását tervezi

Alacsonyabban forognak az európai tőzsdék az új hét kezdetén, a nyugat-európai indexek több mint 0,5%-os mínuszban járnak, a francia CAC 40 (FRA40) teljesít a leggyengébben 0,7% feletti esésével. A lengyel WIG20 (W20) viszont emelkedni tud, jelenleg 0,6%-os pluszban van.

Lassan megindulnak a német koalíciós tárgyalások, az SPD, a zöldek és a szabad demokraták (FDP) múlt héten előzetesen megállapodtak a koalíciós tárgyalások megkezdéséről, azzal a feltétellel, hogy az egyes pártok ezt külön is jóváhagyják kongresszusaikon.

Az SPD és a Zöldek esetében ez már meg is történt, az FDP-nél pedig várhatóan ma lesz a szavazás. Nyilatkozataik szerint a három párt közül egyiknek sem áll szándékában adókat emelni, a kormányzás első évének tervezett intézkedései között szerepel viszont a minimális órabér 12 euróra történő emelése és környezetvédelmi intézkedések kidolgozása.

A DE30 múlt hét végén elérte az augusztusban indult korrekciós szakasz 61,8%-os visszatérési szintjét, de az index nem tudta megtartani pénteki szintjét és egy erős visszahúzás figyelhető meg a mai napon. Jegyezzük meg azt is, hogy az overbalance-szerkezet felső határa is az említett 61,8%-os visszatérési szint környékén található, trendfordulóról pedig csak ennek áttörése esetén beszélhetnénk.

Forrás: xStation5

Ha a jelenlegi eladási hullám elmélyülne, az első rövidtávú támasz a 200 periódusos mozgóátlag (H4 intervallumon, lila vonal), ami 15.460 pontnál húzódik. Ma nem lesz fontosabb adatközlés és vállalati eredmények sem érkeznek, így a mai kereskedés menetét az érkező hírek és a piaci hangulat határozhatják meg.

Vállalati hírek

A Siemens (SIE.DE) megerősítette azokat a friss sajtójelentéseket, miszerint leválasztanák az LDA üzletágat, amely elektromotorok, generátorok és konverterek tervezésével és gyártásával foglalkozik. A lépés célja az üzletág leválasztás utáni eladása. A Handelsblatt szerint a döntés 7 ezer munkavállalót érint.

Kéthetes termeléscsökkentés kezdődött ma a Volkswagen-csoporthoz (VOW1.DE) tartozó Skoda Autónál a félvezetőhiány miatt. A Skoda üzemeiben csak egy gyártósoron folyik majd a termelés, a kéthetes időszak alatt 10 ezer autó befejezését tervezik.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója a Siemens (SIE.DE) technikai elemzésével ingyenes regisztráció mellett elérhető az xStation platformon.

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, most ezt is kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 81%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Friss hírek

Különmegbízottat nevezett ki a Nyugat-Balkánra Boris Johnson

Boris Johnson brit miniszterelnök kinevezett egy nyugat-balkáni ügyekért felelős különmegbízottat annak jeléül, hogy az Egyesült Királyság elkötelezett a régió stabilitása és prosperitása iránt. A nyugat-balkáni politikai helyzetet a NATO külügyminisztereinek rigai találkozóján, valamint a G7 külügyminiszterek liverpooli találkozóján is megvitatják majd.

Read More »

Leave a Reply