Friss hírek

Csalódást keltő adatok az Airbustól, az autók sem mennek

● Mínuszban az európai tőzsdék
● A DE30 felpattant a 15.000 pontos szintről
● Az Airbus gyenge adatokat közölt szeptemberre

Mínuszban forognak kedden az európai részvénypiacok, miután tegnap az Egyesült Államokban is veszteséggel zártak az indexek és a ma reggeli ázsiai kereskedés során is borús volt a hangulat, részben az Evergrande körüli újabb problémák miatt. A főbb európai indexek többsége nagy réssel lefelé nyitott ma, de a délelőtt folyamán lassan olvadni kezdtek a mínuszok, a nyugat-európai mutatók már csak 0,5% körüli veszteségben állnak, Kelet-Európában pedig már alig maradnak el az árfolyamok a tegnapi záróértékektől.

Ma délelőtt 11-kor publikálták az októberi német ZEW indexeket. A várakozások alindexe 26,5 pontról 22,3 pontra csökkent (várt: 23,5 pont), míg a jelenlegi helyzet megítélését tükröző alindex 31,9 pontról 21,6 pontra zuhant (várt: 28,0 pont). Mindkét adat gyengébb lett a piaci várakozásnál, de a tőzsdék reakciója igen korlátozott volt.

Technikai kép

A DE30 tegnap sem tudta felfelé áttörni a 200 órás mozgóátlagot és az index éjjel újabb mélyrepülésbe kezdett, az árfolyam reggelre a 15.000 pontos támaszhoz ért. Amellett, hogy ez a kerek szint lélektanilag is fontos, ennek a területnek a fontosságát a legutóbbi korrekció 23,6%-os visszatérési szintje és korábbi árreakciók is jelzik.

Forrás: xStation5

Miután az index tett egy sikertelen kísérletet a 15.000 pontos támasz letörésére, az árfolyam elkezdett helyreállni. A fő ellenállást most a 38,2%-os visszatérési szint körüli zóna jelenti (15.150 pont környéke). Ezt az akadályt az 50 órás és a 200 órás mozgóátlagok is erősítik. Mivel a 200 órás mozgóátlag végső ellenállásként funkcionált az elmúlt két hétben, áttörése javítaná a bikák kilátásait. Ilyen forgatókönyv esetén a vevők célpontja a 15.250 pontos szint lehet, amit az 50%-os visszatérési szint jelöl.

Vállalati hírek

Az autógyártók részvényei lefelé húzzák ma a német indexet, a Daimler (DAI.DE), a Volkswagen (VOW1.DE), a Porsche (PAH3.DE) és a BMW (BMW.DE) is a leggyengébben teljesítő részvények között van. Az autóipari papírokkal kapcsolatos kilátásokat a Kínából érkező értékesítési adatok rontották le, szeptemberben ugyanis éves összehasonlításban 17,3%-kal csökkentek az eladások 1,61 millió járműre. Az év eddigi részében összesen 14,74 millió autó kelt el, ez 12%-kal magasabb a tavalyi év azonos időszaki adatánál.

Az Airbus (AIR.DE) is esik ma a szeptemberi gépátadási számok közzététele után. A társaság közölte, hogy a múlt hónapban 40 darab repülőgépet adott át a megrendelőknek, ami azonos az augusztusi adattal, miközben a piac arra számított, hogy a nyári időszak lezárultával felpörögnek az átadások. A legaggasztóbb ugyanakkor az új megrendelések száma volt a jelentésben, mivel az Airbus szeptemberben mindössze 1 gépre kapott megrendelést. Az Airbus-nak idén még 176 gépet kellene átadnia, hogy teljesítse éves célját, mely 600 gép átadására szól. Az átadások havi ütemének stagnálása veszélybe sodorja az éves célok teljesülését.

A Lufthansa (LHA.DE) 1,5 milliárd eurót visszafizetett abból az állami mentőcsomagból, amit a koronavírus-járvány idején a kormány a cég túlélése érdekében biztosított. A Lufthansa közölte továbbá, hogy a maradék 1 milliárd eurót is vissza tervezik fizetni az idei év végéig. A német légitársaság elmondta, hogy az állami mentőcsomag visszafizetése miatt elindított, részvénykibocsátással egybekötött tőkeemelés 2,16 milliárd euró értékben sikeresen és az új részvényeket már ki is bocsátották.

Elemzői lépések 

● A TeamViewer (TMV.DE) részvényeire vonatkozó ajánlását “egyenlő súlyozású”-ra csökkentette a Morgan Stanley. A célárat 18,5 euróban határozták meg.
● A Puma (PUM.DE) részvényeire vonatkozó ajánlását  “tartás”-ra javította a DZ Bank. A célár 103 euró.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója további vállalati hírekkel és a LEG Immobilien (LEG.DE) technikai elemzésével ingyenes regisztráció mellett elérhető az xStation platformon.

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, most ezt is kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 81%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Friss hírek

Nő az oltási kedv Csehországban

Erősen nőtt az érdeklődés a koronavírus elleni oltás iránt Csehországban: míg október elején naponta alig néhány ezren vették fel az oltóanyagot, addig a hét elején ez a szám már elérte a napi harmincezret - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján kedden megjelent kimutatásokból.

Read More »

Férjhez ment a japán hercegnő

Mako japán hercegnő férjhez ment a volt egyetemi hallgatótársához, Komuro Keihez - közölte kedden a japán császári udvar ügyeivel foglalkozó kormányügynökség. A hercegnő a japán törvények értelmében ezzel elveszítette császári státuszát, mivel férje, Komuro közember.

Read More »