Piaci körkép: Mexikó nem kér a génmódosított kukoricából

Jellemzően mínuszban járnak ma a nyugat-európai tőzsdék, a német DAX (DE30) és a francia CAC40 (FRA40) 0,2% körüli veszteséget mutatnak, a spanyol Ibex (SPA35) és az olasz FTSE MIB (ITA40) 0,4%-kal kerültek lejjebb. Ugyanakkor Európa keleti felén kissé jobb a hangulat, az orosz RTS (RUS50) 1%-os pluszban van és a lengyel WIG20 (W20) is közel 0,9%-kal erősödik.

A gazdasági naptár ma üres, az Egyesült Államokban pedig ünnepnap miatt csak részlegesen lesz kereskedés, így nap második felében alacsony lehet a volatilitás.

A DE30 enyhe mínuszban forog a hét első napján, a német index emelkedési próbálkozásainak továbbra is a 200 órás mozgóátlag (lila vonal) szab határt. Egy újabb sikertelen kitörési próbálkozás után az index visszahúzódott és leesett a 38,2%-os visszatérési szint alkotta támaszzóna alá (15.150 pontos terület).

Forrás: xStation5

A vevők jelenleg próbálják ismét e szint fölé tornászni az árfolyamot – amennyiben sikerülne nekik, a kilátások kedvezőbbé válnának. mivel a 15.150 pontos terület a rövidtávú kereskedési sáv alsó határaként is szolgál. Felfelé két fő ellenállásra érdemes figyelni: az első az említett mozgóátlag, ami jelenleg 15.210 pontnál húzódik, a második pedig a kereskedési sáv felső határa, ami 15.250 pont és az 50%-os visszatérési szint (15.270 pont) között található.

Vállalati hírek

A Cofepris, a mexikói egészségügyi hatóság visszautasította a Bayer (BAYN.DE) kérését, hogy engedélyezzék a német vállalat GMO-kukoricáját Mexikóban. A Bayer bírálta a mexikói hatóságokat, mert nem igazolták tudományosan a döntést. Mexikó egyre inkább ellenzi a GMO-kat, amióta Andres Manuel Lopez Obrador lett az elnök, de ez volt az első olyan eset, amikor a hatóságok egyértelműen megtagadták egy GMO engedélyezését.

Bár a mexikói GMO-engedély megtagadása nem jó hír a vállalat számára, a Bayer (BAYN.DE) közölte, hogy a döntés pénzügyi vonatkozása minimális. A befektetők inkább a múlt héten megjelent hírt tarthatják szem előtt, a vállalat ugyanis most először nyert az Egyesült Államokban a Roundup-gyomirtóval kapcsolatos kártérítési perek során.

Forrás: xStation5

A részvény mindenesetre ma magasabban forog és át tudta törni a 200 periódusos mozgóátlagot (lila vonal) 4 órás intervallumon. Az árfolyam jelenleg a 48,35 eurós ellenállási zónát teszteli és amennyiben sikerülne ezt áttörni, megnyílna az út a legutóbbi korrekciós szakasz 38,2%-os visszatérési szintje felé 49,50 eurónál.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója további vállalati hírekkel ingyenes regisztráció mellett elérhető az xStation platformon.

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, most ezt is kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 81%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Friss hírek

Mások isszák meg az amerikai-kínai technológiai harc levét

Egyetlen termék sem játszott akkora szerepet a világgazdaság és a katonai erőviszonyok alakításában, mint a félvezetők. Ennek ellenére az 556 milliárd dolláros iparág évekig nem sok figyelmet kapott a washingtoni, tokiói és más fejlett világbeli fővárosok kormányaitól. Az utóbbi időben a chipek az Egyesült Államok és Kína közötti verseny egyik fő csataterévé váltak, a harcnak azonban számos más ország és nagyvállalat is a kárát látja.

Read More »