Piaci körkép: zuhant a TeamViewer, bizakodó a BMW

● Pluszban az európai részvénypiacok
● A DE30 áttörte a piaci geometria felső határát és az ereszkedő trendvonalat
● A TeamViewer 25%-ot esett, miután csökkentette várakozásait

Emelkedést mutatnak az európai tőzsdék a kereskedési idő első felében, a nyugat-európai blue chip indexek 1% körüli nyereségben állnak. A spanyol IBEX (SPA35) felülteljesítő 1,6%-os erősödésével, míg a lengyel piac lemaradt, a WIG20 (W20) 0,3%-os veszteséget mutat.

Ma reggel 8-kor tették közzé az augusztusi német ipari termelésre vonatkozó adatot, és a tegnapi gyáripari megrendelésekről szóló adathoz hasonlóan jócskán elmaradt a piaci várakozásoktól. A német ipari termelés augusztusban havi összehasonlításban 4%-kal csökkent, míg a piac mindössze 0,5%-os visszaesést várt. Éves bázison az ipari termelés 1,7%-kal nőtt, de ez is elmaradt az 5%-os elemzői konszenzustól.  A piacok ugyanakkor nem mutattak negatív reakciót az újabb kiábrándító adatra, melynek oka, hogy az amerikai adósságplafon és az orosz gázexport vonatkozásában pozitív hírek érkeztek.

A DE30 tegnap 2021 első negyedévének vége óta a legalacsonyabb szinten járt, de a hangulat javulni kezdett és az index ledolgozta az esést.  Órás grafikonon nézve (H1) látható, hogy a DE30 árfolyama a lokális piaci geometria felső határát és az ereszkedő trendvonalat is áttörte felfelé.

Elméletben ez rövidtávú trendfordulót jelez és egy nagyobb felfelé induló mozgást jelezhet előre. Az emelkedő mozgás ugyanakkor lelassult ma reggelre, amikor az árfolyam elérte a legutóbbi korrekció 38,2%-os visszatérési szintjével jelzett ellenállást 15.150 pontnál. Ha ezen a szinten is sikerülne átjutni a nap hátralévő részében, akkor a bikák következő célpontja az 50%-os visszatérési szint lehet, amit korábbi árreakciók is jelölnek. Valamivel e szint felett húzódik a 200 órás mozgóátlag (lila vonal).

Vállalati hírek

A TeamViewer (TMV.DE) került tegnap a kereskedési nap középpontjába, de a részvényesek nem örülhettek ennek. A TeamViewer úgy döntött, hogy csökkenti éves várakozásait, ami 25%-os zuhanást okozott a részvény árfolyamában. A társaság közölte, hogy az egész éves EBITDA-profitszintet 44-46% közé várja, szemben a korábbi 49-51% közötti előrejelzéssel. A számlázások értéke 535-555 millió euró között alakulhat a korábbi 585-605 millió eurós várakozással szemben, míg az árbevétel 495-505 millió euró közötti összeget érhet el a korábban jelzett 525-540 millió euró helyett.

A BMW csoport (BMW.DE) negyedéves járműeladásai 12%-kal csökkentek éves összehasonlításban, 2021 harmadik negyedévében 593.189 autót tudtak értékesíteni. Az elektromos és hibrid modellek eladásai 43%-kal nőttek 78.333 darabra. Bár az összesített értékesítési számok csökkenése természetesen nem jó hír, a BMW továbbra is arra számít, hogy teljesíteni tudja egész éves célkitűzését és erős növekedést ér. A konkurens Daimlerhez hasonlóan a BMW is jelezte, nem zárható ki, hogy a félvezetőhiány a következő negyedévekben is érezteti majd hatását.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója ingyenes regisztráció mellett elérhető az xStation platformon.

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, most ezt is kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 81%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Friss hírek