A csökkenő olajár segíthet ma a tőzsdéknek

Az olajár immár második napja csökken, az amerikai tőzsdéknek pedig tegnap este sikerült pluszban zárniuk, így indexemelkedésre lehet számítani csütörtökön az európai tőzsdéken az előző napok nagy veszteségei után.

A tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a vezető indexeknél 1,0 százalék körüli emelkedés várható a kereskedés kezdetén.
Szerdán az európai FTSE EuroFirst 300 index 0,99 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 1,03 százalékkal végzett alacsonyabban, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 1,30 százalékkal gyengült. Londonban 1,15 százalékkal csökkent az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 1,46 százalékkal, a CAC-40 Párizsban 1,27 százalékkal esett. Milánóban 1,35 százalékos, Madridban 1,71 százalékos indexcsökkenéssel fejeződött be a szerdai tőzsdenap.

Az olajár második napja csökken. A Brent típusú olaj árfolyama szerda reggel hároméves, a WTI pedig hétéves csúcsot ért el, majd mindkét olajtípus az előző napinál olcsóbban zárt. A Brent ára 61 százalékkal, a WTI ára 62 százalékkal áll az év eleji felett.

Az európai kereskedési idő kezdete előtt bő egy órával a Brent ára 0,26 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 80,87 dolláron, a WTI ára pedig 0,72 százalékkal csökkent 76,87 dollárra.

Az euró is erősödésnek indult ma reggel, jelenleg 1,1565 a dollárral szembeni árfolyama, miután tegnap több mint egyéves mélyponton járt 1,1530-nál. A dollárnak a hat legfontosabb nemzetközi fizetőeszközzel szembeni árfolyama alapján kalkulált dollár-index jelenleg 94,13 ponton áll azt követően, hogy múlt héten az index 94,50 ponton egyéves csúcsot állított be.

Forrás: MTI / XTB

Friss hírek

Védelmi ipari program indulhat jövőre az unióban

Kihívást jelent az EU azon ígéretének teljesítése, mely szerint tavaszig leszállít egymillió 155 milliméteres lőszert Ukrajnának, a vállalás teljesítése "valamivel több időt vesz igénybe" - közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az Európai Védelmi Ügynökség éves konferenciáján.

Read More »