Májusi mélypontjait teszteli a DAX

● Zuhannak az európai indexek
● A DE30 májusi mélypontjait teszteli 14.800 pont közelében
● A Deutsche Telekom a Goldman Sachs részvényeladása miatt esik

Erős nyomás alatt vannak az európai részvények, a magas piaci kapitalizációjú cégeket tömörítő főbb nyugat-európai indexek trade 2-2.5%-os mínuszban járnak, az osztrák ATX index még ennél is jobban esik, közel 3%-os veszteséget mutat. Európa keleti fele kicsit jobban tartja magát, de még ott is 1% körüli mínuszokat láthatunk.

Az augusztusi német ipari megrendelésekről szóló adatokat ma reggel 8-kor tették közzé és nagy csalódást okoztak. A gyáripari megrendelések havi összehasonlításban 7,7%-kal csökkentek augusztusban a 2,2%-os piaci várakozással szemben. Éves bázison a megrendelések ugyan 11,7%-kal nőttek, de a piac itt 16,4%-os emelkedést várt. A kiábrándító adatok tovább erősítették a lassuló növekedés miatti aggodalmakat.

A DE30 az elmúlt három kereskedési nap mindegyikén tesztelte a 200 napos mozgóátlagot, de tegnapig a bikák meg tudták védeni ezt a technikai támaszt. A ma reggeli nyitásban viszont az európai indexek csökkenésével párhuzamosan elesett ez a szint, a DE30 letört a hosszú távú átlag alá és az esés begyorsult. Az index jelenleg közel 2,5%-os mínuszban forog, és a 14.800 pont körüli területet teszteli, amit a 2021 májusi mélypontok jeleznek.

Forrás: xStation5

Bár a mai eladási hullám meglehetősen éles, egyelőre meg sem közelíti a járvány miatti zuhanás utáni emelkedő szakasz legnagyobb korrekcióját, a 2020 szeptember-októberi negatív korrekció több mint 2000 pontos esést hozott! Az Overbalance elmélet szerint a trendforduló akkor következne be, ha az index egy ennél is mélyebb esést mutatna be, ami azt jelenti, hogy a DE30-nak 13,880 pont alá kellene esnie.

Vállalati hírek

A Deutsche Telekom (DTE.DE) ma a leggyengébben teljesítő DAX-komponens, 4% feletti esésben van. Bár a német telekommunikációs cég esésében az általános hangulatromlás is szerepet játszik, a fő ok vállalatspecifikus. A Goldman Sachs eladta Deutsche Telekom részvényeit 16,95 eurós darabáron – azaz a tegnapi záróár alatt. A részvénycsomag egy, a Goldman és Softbank között lezajlott csereügylet része volt.

A Daimler (DAI.DE) bejelentette, hogy a Mercedes-Benz márkájának globális eladásai éves összehasonlításban 31%-kal estek a harmadik negyedévben, az értékesített autók darabszáma 428.361 volt. A cég 61.652 elektromos autót és hibridet adott el 2021 harmadik negyedévében.

A Daimler a gyenge számok okaként a félvezetőhiányt nevezte meg, ráadásul a cég arra számít, hogy a probléma a következő negyedévekben is negatív hatással lesz a gyártásra és a leszállított darabszámokra.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója a Deutsche Telekom (DTE.DE) technikai elemzésével ingyenes regisztráció mellett elérhető az xStation platformon.

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, most ezt is kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 81%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Friss hírek

Piaci körkép: kitörés határán a DAX index

A DAX helyzete nem sokat változott tegnaphoz képest, de van esély az index kitörésére eddigi kereskedési sávjából, miután ismét ennek felső határát teszteli. Ezt a területet az overbalance-szerkezet felső határa is jelöli, így áttörése trendfordulóra utalhat.

Read More »