Piaci körkép: Mercedes-Benz lesz a Daimlerből

● Mínuszban forognak az európai részvények
● 15 ezer pontnál talált támaszra a DE30
● A Daimler részvényesei jóváhagyták a teherautó-üzletág leválasztását 

Jellemzően mínuszban állnak az európai tőzsdék az új hét kezdetén, a leggyengébben a holland AEX teljesít 1% feletti veszteségével, az orosz RTS viszont kissé még emelkedni is tud. A kereskedés délelőtti szakasza meglehetősen nyugodt volt, sávkereskedéssel telt az első pár óra.

A DE30 fel tudott pattanni a 200 napos mozgóátlagról (lila vonal) múlt héten és visszakapaszkodott a piaci geometria alsó határához 15.200 pont környékére. Itt egy hosszú alsó kanócos gyertyaformáció rajzolódott ki (pin bar candlestick), ami arra utalt, hogy emelkedés indulhat meg ezen a héten.

Forrás: xStation5

Ez ugyanakkor eddig elmaradt és a medvék dominálják a hétkezdetet. A DE30 ismét a piaci geometria határa alá esett és újra tesztelte a 200 napos mozgóátlagot. A 14.900 – 15.050 pont közötti sáv a mozgóátlaggal és a tavaly novemberben indult emelkedő szakasz 23,6%-os visszatérési szintjével együtt viszont erős támasznak tűnik, ráadásul korábbi árreakciók is jelzik ezt a támaszt és a 15.000 pontos szint  lélektanilag is fontos.

Ennek lefelé történő áttörése a medvepiac felé fordítaná az irányt, de jegyezzük meg, hogy a 15.000 – 15.050 pont közötti terület ma eddig támaszként szolgált.

Vállalati hírek

A Daimler (DAI.DE) részvényesei jóváhagyták a teherautó-üzletág tervezett leválasztását, a javaslatot 99,9%-os szavazati aránnyal fogadták el a rendkívüli közgyűlésen. A jelenlegi részvényesek minden két darab birtokolt Daimler részvény után egy darab Daimler Truck részvényt kapnak. A Daimler azt is bejelentette, hogy a cég nevét 2022. február 1-től Mercedes-Benz Group-ra változtatja.

A Delivery Hero (DHER.DE) bejelentette, hogy megszerezte a Hungry nevű dán, online ételkiszállítással foglalkozó platformot. A Delivery Hero-nak már eddig is 44%-os tulajdonrésze volt a cégben, most a maradék 56%-ot vásárolták fel. Az akvizíció célja a Delivery Hero északi országokban való jelenlétének növelése volt.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója a Delivery Hero (DHER.DE) technikai elemzésével ingyenes regisztráció mellett elérhető az xStation platformon.

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, most ezt is kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 81%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

 

Friss hírek

Piaci körkép: kitörés határán a DAX index

A DAX helyzete nem sokat változott tegnaphoz képest, de van esély az index kitörésére eddigi kereskedési sávjából, miután ismét ennek felső határát teszteli. Ezt a területet az overbalance-szerkezet felső határa is jelöli, így áttörése trendfordulóra utalhat.

Read More »