Kilőtt az olaj az OPEC bejelentésére

Az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők informális szövetsége, az OPEC+ a havi termelési kvóta eredetileg is tervezett napi 400 ezer hordós megemelése mellett döntött hétfői miniszteriális találkozóján. A piac nagyobb emelésben reménykedett.

A szervezet honlapján megjelent közlemény szerint a piaci együttműködés tagjai a júliusi megállapodásban rögzített ütemben, minden hónapban további napi 400 ezer hordóval folytatják termelési kvótájuk megemelését. Az OPEC+ tagjai tehát összesítve novemberben is napi 400 ezer hordóval növelik olajtermelésüket. A júliusi bejelentés értelmében az OPEC+ legalább 2022 áprilisáig fogja havonta napi 400 ezer hordóval emelni kitermelését.

A Brent nyersolaj ára a bejelentést követően 82 dollár közelébe emelkedett, mivel a piac eddig abban reménykedett, hogy a globálisan kialakulóban lévő nyersanyaghiány miatt az OPEC a korábban tervezettnél nagyobb mértékben fogja növelni kitermelését.

A Brent olaj árfolyama. Forrás: xStation

Hasonlóan magas szinten legutóbb 2018 októberében állt a Brent típusú olaj ára, a WTI pedig 2014 novemberében járt legutóbb a most elért 78 dollár feletti szinten.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek