Bebiztosítaná az EU tagságot a lengyel ellenzék

A lengyel ellenzék alkotmánymódosítási tervezetet nyújt be a parlamentben, az új előírások értelmében Lengyelország európai uniós tagságának megszüntetéséhez kétharmados parlamenti többség hozzájárulása vagy népszavazás lenne szükséges – közölte pénteken a Polgári Platform (PO) ügyvezető alelnöke, Donald Tusk a varsói szenátusban sajtóértekezleten, amelyet a PO által irányított fő ellenzéki frakció, a Polgári Koalíció (KO) más politikusaival együtt tartott.

Az alkotmánymódosítási javaslatot azzal indokolta meg, hogy a kormánypárti politikusok nyilatkozatai és lépései „egyértelműen arra mutatnak, hogy Lengyelország európai uniós tagsága veszélyben van”.

A KO tervezete szerint csak népszavazás útján, illetve a parlamenti alsó- és felsőházban egyaránt kétharmados többséggel, a képviselők legalább felének a jelenlétében megszavazott döntés nyomán lehetne kezdeményezni Lengyelország uniós tagságának megszüntetését, és az erről szóló előírást az alaptörvényben rögzítenék.  Tusk azt is közölte, hogy egyéb alkotmánymódosítási javaslatokról a KO nem akar más frakciókkal tárgyalni.

A jelenlegi alkotmány nem rendelkezik Lengyelország uniós tagságáról, mivel az alaptörvényt 1997 áprilisában – vagyis az EU- és a NATO-csatlakozás előtt – hagyták jóvá a lengyel parlament mindkét házának együttes ülésén, elfogadását pedig egy hónappal később népszavazásban erősítették meg.

A lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) szeptemberben egy határozatban kizárta az EU elhagyását, a párt elnöke, Jaroslaw Kaczynski akkor hangsúlyozta: Lengyelország az EU-ban akar maradni szuverenitását megőrző államként. A PiS politikusai az utóbbi években többször felvetették az új alaptörvény kidolgozásának szükségességét, nem rendelkeznek azonban kétharmados többséggel, amely szükséges lenne az új alkotmány elfogadásához.

Andrzej Duda elnök 2018-ban javasolt egy véleménynyilvánító népszavazást, mely arról döntött volna, hogy rögzítsék-e az alkotmányban a többi között Lengyelország európai uniós és NATO-tagságát, egyúttal az EU-n belüli szuverenitását is. A népszavazást végül nem írták ki, az új alkotmány gondolatát akkor mások mellett a PO is elvetette. „Minek módosítsunk az alkotmányon, miért javítsunk rajta, ha képtelenek vagyunk, különféle okokból, betartani alapvető előírásait?” – jelentette ki Tusk 2019-ben, a lengyel alkotmány napján. „Változtassuk meg a valóságunkat, ne az előírásokon változtassunk” – tette hozzá, azzal vádolva a PiS-t, hogy kormányzása során alkotmányellenesen cselekszik.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »