Piaci körkép: túl nagy volt a reggeli lendület

● Nyereséget mutatnak az európai tőzsdék
● A DE30 sikertelenül tesztelte a 15.700 pontos szintet
● Az SPD valószínűleg a Zöldekkel és az FDP-vel lép koalícióra

A vegyes ázsiai kereskedés ellenére Európa nagy lendülettel vágott neki az új hétnek, az indexek réssel felfelé nyitottak. A német DE30 és a spanyol IBEX35 teljesítenek a legjobban, mindkét index 0,9% feletti pluszban járt délelőtt, mostanra azonban alábbhagyott a lelkesedés. A svájci tőzsdemutató lemaradt, jelenleg 0,7%-os mínuszban jár.

A német választások Olaf Scholz vezetésével az SPD győzelmét hozták, a párt 25,7%-os támogatottságot ért el és Scholz jelezte, hogy máris megkapta a kormányalakítási megbízatást. Az SPD vezetője közölte, hogy lát lehetőséget megegyezésre a 14,8%-ot elérő Zöldekkel és a 11,5%-ot elérő FDP-vel, azaz a szabad demokratákkal, míg az előző kormánypártnak, a CDU/CSU-nak ellenzékben kellene maradnia véleménye szeint. Az SPD-Zöldek-FDP koalíció meglehetősen semleges opció a részvénypiacok számára, ugyanakkor a Zöldek jó teljesítménye azt jelzi, hogy jobban előtérbe kerülhetnek a környezetbarát intézkedések, aminek hatása lehet egyes érintett részvényekre is.

A DE30 emelkedett az éjjeli kereskedés során és ma reggel már a 15.700 pontos szintet tesztelte, a bikák azonban nem tudták sokáig tartani ezt a területet és az index kissé visszahúzódott. Négyórás idősíkon (H4) nézve a grafikont látható, hogy az árfolyam jelenleg azzal küzd, hogy  az augusztus-szeptemberi esés 61,8%-os visszatérési szintje és a lefelé tartó trendvonal felett tudjon maradni.

Forrás: xStation5

Ha a mostani visszahúzás elmélyülne, az index újra meglátogathatja az 50%-os visszatérési szint alkotta támaszt 15.500 pont közelében – jelenleg ez a forgatókönyv látszik kibontakozni. Másrészről, ha a bikák újra erőre kapnak és átveszik az irányítást a piacon, akkor az említett lefelé tartó trendvonal fölé történő emelkedés is a lehetséges forgatókönyvek között van. Ebben az esetben a legközelebbi figyelendő ellenállás a 78,6%-os visszatérési szintnél, a 15.800 pont körüli területen található.

Vállalati hírek

A Bloomberg riportja szerint az Allianz (ALV.DE) tárgyalásokat folytat egy viszontbiztosítási ügyletről, amely lefedné az amerikai piacon lévő életbiztosítási szerződéseik nagy részét. A cél több milliárd dollárnyi tőke felszabadítása, az érdeklődők között magántőke-társaságok találhatók. Az Allianz nem kívánta kommentálni az értesüléseket, és a Bloomberg cikke sem közölt további pénzügyi részleteket.

A Deutsche Post (DPW.DE) közölte, hogy 2022. január 1-től emelni tervezi a csomagszállítások díját üzleti ügyfeleinek. Az áremelés a fix árakkal rendelkező vásárlókat és az egyedi szerződéseket is érinteni fogja. A Deutsche Post a lakossági fogyasztók felé és a DHL Express szolgáltatást igénybe vevőknek egyelőre nem tervez áremelést.

A Vonovia (VNA.DE) bejelentette, hogy elérte az 50%-os küszöböt, amire a Deutsche Wohnen (DWNI.DE) felvásárlásához volt szükség.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója a Vonovia (VNA.DE) technikai elemzésével ingyenes regisztráció mellett elérhető az xStation platformon.

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, most ezt is kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 81%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Friss hírek