A kis pártok diktálnak a német koalíciós tárgyalásokon

A német liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) a szövetségi parlamenti választás eredménye alapján elsőként a Zöldekkel kezdeményez megbeszélést a közös kormányzás lehetőségéről – jelentette be a párt elnöke hétfőn Berlinben.

Christian Lindner tájékoztatóján elmondta, hogy a párt vezető testületeinek döntése szerint felkérik a Zöldeket a kormányzati együttműködés lehetőségeinek feltárását szolgáló tárgyalásokat előkészítő megbeszélések elkezdésére. Azért a Zöldekkel veszik fel elsőként a kapcsolatot, mert a lehetséges koalíciós partnerek – a Zöldek mellett a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), vagy a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége – közül a baloldali irányultságú ökopárt programjától áll a legtávolabb a liberális program, így nekik kell leginkább dolgozni az elképzelések összehangolásáért.

A másik ok, hogy csak az FDP és a Zöldek állnak szemben a CDU/CSU és az SPD 2013-ban kezdett kormányzása révén kialakult viszonyokkal, „a nagykoalíciós status quo-val” – mondta Christian Lindner, hangsúlyozva, hogy az SPD és a CDU/CSU velük ellentétben nem a megújulást képviseli.

Viszont ha sikerül közös nevezőre hozni a liberális és a zöld programot, kialakul a következő német szövetségi kormány „haladáspárti centruma”. Ezután lehet elkezdeni a kormányalakítási tárgyalásokat az SPD-vel vagy a CDU/CSU-val – fejtette ki az FDP elnöke.

A Zöldek a pártvezetők berlini tájékoztatóján jelezték, hogy készen állnak a megbeszélésekre. Robert Habeck társelnök kiemelte, hogy meg kell találni a Zöldek és az FDP közötti közös pontokat, ami nem lesz egyszerű, mert különösen gazdaságpolitikai ügyekben „egy világ választ el bennünket”.

Arról is szólt, hogy a választási eredményből leginkább az következik, hogy a Zöldek és a liberálisok a szociáldemokratákkal kezdjenek koalíciós tárgyalásokat – ez azonban nem jelenti azt, hogy a Zöldek nem tárgyalnának a CDU/CSU-val.

A Bundestag-választáson az SPD gyűjtötte össze a legtöbb szavazatot, a hivatalos előzetes végeredmény szerint 25,7 százalékos eredménnyel végzett az első helyen, 5,2 százalékponttal erősödve a legutóbbi, 2017-es Bundestag-választáson elért, történelmi mélypontot jelentő 20,5 százalékhoz képest.

A második a CDU/CSU lett, amely története leggyengébb teljesítményével 24,1 százalékot szerzett, 8,8 százalékponttal kevesebbet a 2017-es 32,9 százaléknál.

A Zöldek harmincéves történetük legjobb választási eredményével, 14,8 százalékkal a harmadik számú német politikai erő, támogatottságuk 5,8 százalékponttal emelkedett a négy évvel korábbi 8,9 százalékhoz képest.

Az FDP is erősödött, a szavazatok 11,5 százalékát szerezte meg, 0,7 százalékponttal lépve előre a 2017-es 10,7 százalékról.

Mivel a nagykoalíciót sem az SPD, sem a CDU/CSU pártszövetség nem támogatja, az a helyzet állt elő, hogy a kisebb pártokon – a Zöldeken és az FDP-n – fog múlni, hogy végül ki kerülhet a kancellári székbe.

A lehetséges koalíciós összefogások az aktuális részeredmények alapján. Forrás: ZDF.de

Olaf Scholz ma bejelentette, hogy már meg is kapta a kormányalakítási megbízatást, de amennyiben nem tudna megegyezni az FDP-vel és a Zöldekkel, nehéz helyzetbe kerülne, mert a jelen állás szerint 10,3%-ot szerző AfD-vel egyik párt sem akar tárgyalni, más párt pedig nem ért el olyan eredményt, amivel támogatásuk esetén koalíciós többséget lehetne elérni.

Forrás: MTI / ZDF / Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »