Az EU szerint most inkább ne utazzunk Bosznia-Hercegovinába

Az Európai Unió a koronavírus-járvány globális helyzetével kapcsolatban felülvizsgálta a járványügyi szempontból biztonságosnak ítélt országok listáját, és a jegyzékbe felvette Chilét, Kuvaitot és Ruandát, ugyanakkor Bosznia-Hercegovinát és Moldovát törölte a listáról – közölte az uniós tanács csütörtökön.

A 3,2 millió lakosú Bosznia-Hercegovinában jelenleg 27,615 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, és a járványgörbe meglehetősen meredeken emelkedik. A halálozások száma is újra emelkedésnek indult, az 1 millió lakosra jutó halálesetek száma már 3188, azaz meghaladta a magyarországi 3130-at. Ebben a tekintetben Magyarország sokáig “világelső” volt, aztán idén júniusban Peru újraszámolta a statisztikákat és előálltak egy 5000 feletti mutatóval, ami azóta egyébként már hatezer közelébe, pontosan 5938-ra emelkedett.

A rend kedvéért tegyük hozzá, hogy sok országban hiába alacsony a hivatalos statisztikákban szereplő adat, a valós szám a közöltnél vélhetően sokkal magasabb – erre utal például, hogy Oroszországban párhuzamosan háromféle adatot közöltek, Indiában pedig nem bírták a terhelést a krematóriumok.

Aktív koronavírus-fertőzöttek számának alakulása Bosznia-Hercegovinában. Forrás: Worldometers

Az Európai Unió első alkalommal 2020. június végén tette közzé az akkor tizennégy országot felsoroló listáját, melyen jelenleg
Ausztrália, Chile, Kanada, Kuvait, Jordánia, Új-Zéland, Katar, Ruanda, Szaúd-Arábia, Szingapúr Dél-Korea, Ukrajna és Uruguay szerepel. Az ajánlás alapján mostantól a három, frissen a listához adott ország állampolgárai esetében az uniós tagállamoknak fokozatosan fel kell oldaniuk a nem alapvető beutazásra vonatkozó korlátozásaikat.

A listán nem szereplő országokból az EU-ba irányuló, nem alapvetően szükséges utazásokra ideiglenes utazási korlátozások vonatkoznak. Ettől függetlenül a tagállamoknak lehetőségük van feloldani ezeket az ideiglenes korlátozásokat olyan utazók esetében, akik az oltás teljes adagját megkapták.

A Kínára vonatkozó korlátozásokat az unió akkor oldja fel, ha az a másik oldalon is kölcsönösen megtörténik. A kölcsönösségre vonatkozó megerősítés függvényében Kína különleges közigazgatási területei, Hongkong és Makaó esetében is fokozatosan fel kell oldani az utazási korlátozásokat.

Andorra, Monaco, San Marino, a Vatikán, Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc állampolgárai szintén korlátozások nélkül utazhatnak be az unióba.

Az az ország számít biztonságosnak, amelyben az új koronavírus-fertőzöttek számának növekedése az EU-s átlaghoz közeli vagy az alatti. Az Európai Unió Tanácsa ajánlása jogilag nem kötelező erejű. Az ajánlásban foglaltak végrehajtásáért továbbra is a tagállami hatóságok felelősek.

A tagállamok – a teljes átláthatóság biztosítása mellett – csak fokozatosan oldhatják fel a felsorolt országokra vonatkozó utazási korlátozásokat. Egy-egy tagállam nem határozhat úgy, hogy valamely, a jegyzékben nem szereplő unión kívüli országra vonatkozóan feloldja az utazási korlátozásokat azelőtt, hogy erről összehangolt döntés születne – tették hozzá. A Tanács továbbra is kéthetente felülvizsgálja és adott esetben frissíti majd ezt a listát.

Forrás: MTI / Worldometers / Kitekintő

Friss hírek