Az USA-ban és Oroszországban is új csúcsra ért a járványgörbe

Oroszországban a kedden közölt hivatalos adatok szerint elérte az 563.803-at az aktív új koronavírusos fertőzöttek száma, ami a legmagasabb adat a járvány kezdete óta. Az USA is rekordot döntött, ott már 9,4 millióan koronavírusosak, azaz a lakosság közel 3%-a aktív fertőzött.

Oroszországban az előző rekordot, 563 754-et idén január 8-án jegyezték fel. A TASZSZ hírügynökség az orosz egészségügyi tárcára hivatkozva azt írta, hogy az aktív fertőzöttek valós száma ennél magasabb lehet. Augusztus elején például csaknem 900 ezren részesültek orvosi ellátásban a Covid-19 vagy annak gyanúja miatt. Ahogy az a fenti adatból is kitűnik, Oroszországban meglehetősen megbízhatatlan az adatközlés, májusban például egyszerre háromféle halálozási adatot publikáltak, melyekből az operatív törzs által közölt volt a legalacsonyabb, a statisztikai szolgálat közel 2,5-szer akkora halálozási adatot közölt.

Aktív esetszámok alakulása Oroszországban. Forrás: Worldometers

Az aktív fertőzöttek számának alakulását mutató (hivatalos) járványgörbe most mindenesetre új csúcsra ért, hasonlóan az Egyesült Államokhoz, ahol viszont a fertőzöttek száma már bőven meghaladta a januári csúcsokat – akkor 9 millió körül tetőzött a harmadik hullám, míg jelenleg már 9,4 millió felett jár a fertőzöttek száma és a görbén továbbra sem látszik a tetőzés. A 9,4 millió fertőzött egyben azt is jeleti, hogy a immár a teljes lakosság 2,82%-a koronavírusos.

Aktív esetszámok alakulása az Egyesült Államokban. Forrás: Worldometers

Bár az oltási kampány az Egyesült Államokban hamar és gyorsan indult, átoltottság szempontjából globálisan már csak a középmezőnyben helyezkedik el az ország, a lakosság mindössze 53,22%-a kapta meg a teljes védettséget jelentő oltási adagokat (Janssen – 1 adag, Pfizer és Moderna – 2 adag), amit ha összevetünk a 333 milliós teljes lakosságszámmal és a 42 milliós eddigi összesített fertőzésszámmal, akkor könnyen kiszámolható, hogy még mindig 100 milliós nagyságrendű azon amerikaiak száma, akik védtelenek a vírussal szemben.

Forrás: MTI / Worldometers / Kitekintő

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »