Piaci körkép: széndioxid-semleges üzemanyagot fejleszt a Porsche

  • Pluszban az európai tőzsdék
  • A DE30 a 15.700 pont körüli ellenállást teszteli
  • A Daimler és a BMW továbbra is korlátozza a luxusautó eladásokat

Enyhe pluszban forognak az európai részvénypiacok a hét első napján, a borús ázsiai kereskedéshez képest Európa kifejezetten jól teljesít az indexek 0,4-0,6% közötti erősödésével, Ázsiában ugyanis a legtöbb index csökkenést mutatott ma reggel.

A DE30 pozitívan kezdte a hetet. Bár az ázsiai kereskedés idején alig mozdult az árfolyam, az európai nyitáskor aktívabbak lettek a vevők és az index fel tudott pattanni a múlt heti esés 23,6%-os visszatérési szintjéről és egészen az 50%-os visszatérési szintig jutott 15.705 pont környékén. A vevők ezt az akadályt első próbálkozásra nem tudták határozottan áttörni, de jelenleg már 15.775 pontnál jár az index, tehát végül folytatódott az emelkedés.

Forrás: xStation5

Ha fordulna a hangulat, a 38.2%-os visszatérési szint 15.645 pontnál nyújthat rövidtávú támaszt, de a fontosabb keresleti zóna az említett 23,6%-os visszatérési szintnél található, ami a kereskedési sáv alsó határát alkotja.

Vállalati hírek

A Daimler (DAI.DE) és a BMW (BMW.DE) továbbra is a prémium modellek értékesítési darabszámainak korlátozásával számolnak, még akkor is, ha a félvezetőhiány okozta problémákat sikerülne is orvosolni. A német autógyártók a globális chiphiány miatt korlátozták a prémiummárkák eladási darabszámait, az intézkedések ugyanakkor megmaradhatnak az ellátási hiány megszűnésével is, annak érdekében, hogy magasan tudják tartania a luxusmodellek árait.

Herbert Diess, a Volkswagen (VOW1.DE) vezérigazgatója a Der Spiegelnek adott interjújában elmondta, hogy cége nyitott partnerségi megállapodásokra közös szoftverfejlesztési célokkal. Mindeddig a Volkswagen saját szoftvereket fejlesztett azzal a reménnyel, hogy az önvezető technológia területén hamarosan versenyre kelhet az olyan piaci szereplőkkel, mint a Tesla vagy az Alphabet.

A Porsche (PAH3.DE) és a Siemens Energy (ENR.DE) összefogott egy Chilében felépítendő tesztüzem létrehozására, ami széndioxid-semleges üzemanyagot állítana elő. Az üzem várhatóan 2022  közepén lesz működőképes és 130 ezer liter szintetikus etanolt állít majd elő még abban az évben. A gyár kapacitását 2024-re 55 millió literre tervezik emelni,  a 2026-os cél pedig 500 millió liter. Az üzemben gyártani kívánt új fejlesztésű üzemanyag állítólag akár 90%-kal csökkenti az autók szén-dioxid kibocsátását.

Porsche Mission R – Forrás: Porsche Newsroom

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója a BMW (BMW.DE) technikai elemzésével ingyenes regisztráció mellett elérhető az xStation platformon.

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, most ezt is kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 81%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

 

Friss hírek

Piaci körkép: veszteséges lett a Continental

Elromlott ma a hangulat az európai tőzsdéken, a német DE30 0,80%-os, a francia FRA40 0,40%-os, a lengyel W20 pedig 0,16%-os mínuszban forog. Reggel a magyar inflációs adat keltette fel a befektetők érdeklődését, ami 1998 óta nem járt ilyen magasan: 13,7% lett a várt 13,1%-kal és az előző havi 11,7%-kal szemben.

Read More »