Piaci körkép: megvannak a DAX index új tagjai

● Pluszban az európai piacok
● A DE30 a múlt heti esés 50%-os visszatérési szintje fölé ugrott
● Bejelentették a DAX index 10 új tagját

Pluszban forognak az európai részvénypiacok a hét első kereskedési napján, a nyereségek az egész kontinensen tapasztalhatók, legjobban a holland AEX (NED25) teljesít 1%-os emelkedésével, de a német, brit, francia és olasz blue chip indexek is 0,6% feletti nyereséget mutatnak. A gazdasági naptár ma üres, és mivel az Egyesült Államokban és Kanadában munkaszüneti nap van, a mai kereskedés várhatóan csendes marad.

A DE30 ma megpróbálja ledolgozni múlt heti veszteségét, az index erős vételi hullámmal indította a hetet és mintegy 0,6%-kal jár pénteki záróértéke felett. Bár a DE30 át tudott jutni a múlt heti esés 50%-os visszatérési szintjével jelzett ellenálláson (15.850 pontnál), az emelkedés megakadt a következő, 61,8%-os visszatérési szintnél, 15.880 pont környékén.

Forrás: xStation5

Ha a bikák ezt az akadályt is sikerrel veszik, a következő ellenállást a 15.920 pontos szint jelenti, amit korábbi árreakciók jelölnek ki. Vegyük figyelembe, hogy a mai kereskedés – főleg a nap második felében – nyomott lehet, mivel az amerikai és kanadai kereskedők szabadságon vannak és fontosabb makrogazdasági adat sem jelenik meg.

Vállalati hírek

A Qontigo, a Deutsche Boerse leányvállalata, amely a DAX indexek összetételéért és az új tagok felvételéért felel, közzétette a német blue chip index új tagjait, amelyek, az index 30-ról 40 tagra történő bővítésével kaptak helyet a mutatóban. A változások 2021. szeptember 20-tól lépnek életbe, az új szereplők pedig az alábbi cégek:

● Airbus (AIR.DE)
● Sartorius (SRT.DE)
● Puma (PUM.DE)
● Siemens Healthineers (SHL.DE)
● Porsche Automobil Holding (PAH3.DE)
● Symrise (SY1.DE)
● Brenntag (BNR.DE)
● Zalando (ZAL.DE)
● HelloFresh (HFG.DE)
● Qiagen

Herbert Diess, a Volkswagen (VOW1.DE) vezérigazgatója elmondta, hogy a félvezetőpiacon kialakult hiány még akár hónapokig vagy évekig is eltarthat, mivel az autóipari kereslet továbbra is magas és a gazdaság új ágai, mint például a “dolgok internete” is hozzájárul a folyamatosan magas keresleti szintekhez. Ola Kallenius, a Daimler (DAI.DE) vezérigazgatója vasárnap közölte, hogy az ellátási hiányok akár 2023-ig is eltarthatnak.

Oliver Zipse, a BMW (BMW.DE) vezérigazgatója elmondta, hogy cége megemelte az elektromos akkumulátorokra adott megrendeléseit az elektromos autók iránti növekvő kereslet miatt. A BMW-nek most már 20 milliárd eurónyi megrendelésállománya van akkumulátorokra a korábbi 12 milliárd eurós értékkel szemben.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója a Volkswagen (VOW1.DE) technikai elemzésével ingyenes regisztráció mellett elérhető az xStation platformon.

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, most ezt is kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 81%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Friss hírek

Célegyenesben a veszteséges Air India privatizációja

Az indiai kormányzat még a koronavírus-járvány előtt jelentette be, hogy teljes egészében megválna az Air India légitársaságtól, amely már a vírusválság előtt is jelentős adósságot halmozott fel. Korábban a tulajdonrész felének értékesítésével próbálkoztak, de akkor nem akadt egyetlen ajánlattevő sem.

Read More »