Piaci körkép: háromhetes csúcson a DAX

● Pluszban az európai tőzsdék
● A DE30 a 15.700 pont fölé jutott
● A bayer 2 milliárd dolláros akvizíciót jelentett be

Emelkednek az európai részvénypiacok csütörtökön, a spanyol és portugál indexek teljesítenek a legjobban ma, míg a lengyel WIG20 (W20) az egyetlen blue chip index, ami mínuszban forog. Az angol jegybank (Bank of England) kamatdöntése ma 13 órakor érkezik, ez a nap fő makrogazdasági eseménye, ugyanakkor nem valószínű, hogy komolyabb mozgásokat generálna a piacokon.

Forrás: xStation5

A DE30 átjutott a 15.675 pontnál húzódó ellenállási zónán, ezzel az index 2021. július 15-e óta a legmagasabb értékén forog. Az említett zóna áttörése megnyitotta az utat a történelmi csúcsok újrateszteléséhez 15.800 pont környékén. A 15.475-15.675 pontos kereskedési sávból való kitörés potenciálisan további 200 pontos emelkedést hozhat, ami már egyben új történelmi csúcsot is jelentene. Forrás: xStation5

Vállalati hírek

A Bayer (BAYN.DE) bejelentette, hogy felvásárolja az amerikai Vividion Therapeutics biotechnológiai céget 2 milliárd dollárért. Az összegből 1,5 milliárdot előre kifizetnek, míg a maradék 50 millió meghatározott mérföldkövek elérésénél lesz esedékes. A Bayer várakozásai szerint az akvizíció megnöveli majd a fejlesztés alatt álló gyógyszereinek körét, amire a cégnek azért van szüksége, mert több szabadalma már közelíti a lejáratot.

Az eredmények tekintetében a második negyedéves EBITDA ugyan 10,6%-kal csökkent éves alapon 2,58 milliárd euróra. az árbevétel 12,9%-kal nőtt és 10,85 mrd eurót ért el. Az EBITDA a várakozások alatt alakult, míg az árbevétel meghaladta a piaci konszenzust. A Bayer egyben megemelte éves árbevétel-várakozását, 2021-ben immár 43 milliárd eurós árbevételre számítanak a korábban jelzett 41 milliárddal szemben.

Az Adidas (ADS.DE) is ma jelentett, 543 milió eurós működési nyereségről (várt: 440,7 millió) és 5,08 milliárdos árbevételről (várt: 4,86 mrd) számolt be a cég. Az árbevétel szinte minden régióban meghaladta a várakozásokat, egyedül Kína jelentett kivételt, ahol az 1,1 milliárdos becsléssel szemben csak 1 milliárd eurós lett a tényleges értékesítési volumen. A folyamatos működésből származó nettó profit 387 millió euró lett (várt: 299 millió).

Az Adidas megemelte éves előrejelzését és immár az 1,4-1,5 milliárd eurós sávba várja az éves nettó eredményt, szemben a korábbi 1,25-1,45 mrd közötti sávval. A devizahatásoktól tisztított árbevétel pedig akár 20%-kal is növekedhet ebben az évben.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója további vállalati hírekkel és a Bayer (BAYN.DE) technikai elemzésével ingyenes regisztráció mellett elérhető az xStation platformon.

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, most ezt is kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 81%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »