Dollárerősödést hozott az amerikai munkaerőpiaci jelentés

Júliusban a vártnál kevésbé nőtt a foglalkoztatottak száma az amerikai magánszektorban a bérnyilvántartási és bérfizetési szolgáltatásokat nyújtó Automatic Data Processing Inc. (ADP) szerdán publikált kimutatása alapján. A várt 700 ezres növekmény helyett 330 ezres tényadat érkezett. 

Az amerikai magánszektor júliusban 330 ezerrel, február óta a legkisebb számban növelte alkalmazottai számát, kevesebbel a várt 700 ezernél és az előző havi 692 ezernél. Az 1-49 alkalmazottat foglalkoztató kisvállalatok 91 ezerrel, az 50-499 alkalmazottat foglalkoztató középvállalatok 132 ezerrel, a nagyvállalatok 106 ezerrel növelték alkalmazottjaik számát. A termelőiparban 12 ezerrel, a szolgáltatóipari szektorban 318 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. Az év elején havi 180 és 880 ezer között növekedett a foglalkoztatottak száma az amerikai magánszektorban.

A hírre az amerikai dollár masszív erősödésbe kezdett az euróval szemben, az adatközlés előtti 1,19 körüli szintről rövid idő alatt 1,184-ig erősödött az amerikai deviza, mivel a gyengébb foglalkoztatási adat a Fed kommunikációja alapján csökkenti a monetáris szigorítás esélyét.

Forrás: xStation5

A koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt korlátozások miatt tavaly áprilisban közel 20 millióval csökkent az alkalmazottak száma, ezt májusban további 3 milliós csökkenés követte, majd onnantól kezdve havi 100- 750 ezer közötti ütemben növekedett az alkalmazottak száma december kivételével, amikor volt egy 78 ezres csökkenés.

A tavaly áprilisi nagy visszaesést megelőzően nagyjából havi 100-200 ezres volt a foglalkoztatottak számának növekedési üteme.

Forrás: MTI / XTB

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »