Ingatlanalapja miatt bírságolta meg az Erste Bankot az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 19,2 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az Erste Alapkezelő Zrt.-re az általa kezelt ingatlanalapokat érintő jogsértő eljárás miatt – közölte a jegybank hétfőn az MTI-vel.

Az MNB a társaságnál célvizsgálatot folytatott, amely főként arra irányult, hogy a tevékenysége során az alapkezelő betartotta-e a jogszabályi rendelkezéseket és felügyeleti elvárásokat, kiemelten a nyilvános, nyílt végű ingatlanalapok befektetési jegyeinek forgalomba hozataláról szóló MNB ajánlásban rögzítetteket.

A jegybank a vizsgálatban megállapította, az Erste Alapkezelő megsértette a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket azzal, hogy az általa kezelt ingatlanalapok tekintetében a forgalomban lévő befektetési jegyek mennyisége meghaladta a kezelési szabályzatban előírtakat. Mindez arra vezethető vissza, hogy az alapkezelőnél nem állnak rendelkezésre azok a kontrollt biztosító folyamatok és eljárások, amelyekkel figyelni tudná a forgalomban lévő befektetési jegyek aktuális mennyiségét, illetve kezelni tudná a maximális mérték elérését követően beérkezett vételi megbízásokat.

A közlemény szerint ezért az MNB azon túl, hogy felügyeleti bírságot szabott ki az Erste Alapkezelőre, felszólította a hiányosságok megszüntetésére, valamint, hogy tegye meg a jogszabályszerű működést támogató intézkedéseket, továbbá ezek teljesítéséről rendkívüli adatszolgáltatásra kötelezte.

A bírság összegének meghatározásakor súlyosító körülménynek számított többek között, hogy a feltárt hiányosság rendszerszintűnek minősül, a szabályszegéssel előidézett kockázat és az alapkezelő piaci részesedése is jelentős mértékű, valamint, hogy a jogsértéssel az Erste Alapkezelő vagyoni előnyre tett szert.

A hiányosság emellett az ügyfelek széles körét érintette, azonban a megállapított jogsértés a befektetések biztonságát nem veszélyeztette.

Az MNB enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy az Erste Alapkezelő végig együttműködő magatartást tanúsított – olvasható a jegybank közleményében.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Friss hírek