Piaci körkép: aggódik, de még kitart Európa

● Alacsonyabban forognak az európai tőzsdék, de napi mélypontjaiktól távolodnak
● A DE30 visszatért a 15.475 pont körüli területre
● A Duerr emelkedik az éves előrejelzés javítására

Mínuszban járnak az európai részvénypiacok kedden az ázsiai piacokon, főleg Kínában tapasztalt újabb erős eladási hullám után. A főbb nyugat-európai indexek 1% feletti veszteséget is mutattak, de azóta el tudtak távolodni napi mélypontjaiktól. Az orosz piac felülteljesít, egyedüliként Európában tegnapi záróértéke körül mozog.

A DE30 éles eséssel kezdte a mai napot, de az index el tudott pattanni napi mélypontjáról a július közepén indult esés 50%-os visszatérési szintjének környékén (15.415 pont). Az index később visszatért a középtávú támaszzónához 15.475 pontnál. Míg Ázsiában, leginkább Kínában borús a hangulat, úgy tűnik, Európában még nem adják fel a harcot a bikák. Ugyanakkor minél tovább tart a kínai eladási hullám, annál valószínűbb, hogy begyűrűzik majd a hatása a többi piacra is.

Forrás: xStation5

Ez, és a holnapi Fed ülés a rövidtávú kulcstényezők, melyek meghatározhatják a részvénypiacok további mozgását. Az előbbieken túlmenően pedig a koronavírus delta variánsának terjedését is bele kell tenni az egyenletbe, Tokió rekordszámú új esetet közölt ma és van esély arra, hogy az éppen zajló Olimpia egy szuperterjesztő eseménnyé válik.

A kormányok eddig tartózkodtak a komolyabb szigorítások újbóli bevezetésétől, de nem lehet kizárni ennek a forgatókönyvnek a megvalósulását sem – ez esetben pedig a tőzsdeindexek is nyomás alá kerülhetnek, az ugyanakkor valószínűtlen, hogy a csökkenés mértéke a 2020 február-márciusi időszakban látottakhoz hasonló lenne.

Vállalati hírek

Az általános kockázatkerülő hangulat ellenére a Duerr (DUE.DE) részvényei erősödnek ma. Az árfolyam 9%-os pluszban jár, miután a cég közzétette második negyedéves eredményszámait. A cég 49,6 millió eurós kiigazított EBIT eredményről számolt be, szemben a tavalyi 8,9 millió eurós veszteséggel.

Az előzetes eladások 843 milliós értéket mutatnak a 2021 II. negyedévi 772,6 millió euró után, ami viszont meglepte a befektetőket, az az, hogy ennek nyomán a cég megemelte éves előrejelzését is. A Duerr közölte, hogy immár a 3,6-3,8 milliárd eurós sávba várják az éves árbevételt, szemben a korábbi előrejelzésben szereplő 3,45-3,65 milliárdos sávval. Az éves megrendelésállomány értékét szintén megemelték a korábbi 3,6-3,9 milliárdról 4,0-4,2 mrd euróra.

A Reuters riportja szerint a Vonovia (VNA.DE) még nem adja fel a Deutsche Wohnen felvásárlását. A legutóbbi, harmadik próbálkozás várhatóan elbukik, mert a Vonovia nem tudott elég DW részvényest meggyőzni az ajánlat elfogadásáról, de a hírek szerint a menedzsment egy újabb ajánlatot készít elő, amely várhatóan heteken belül készen lesz.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója a Duerr (DUE.DE) technikai elemzésével ingyenes regisztráció mellett elérhető az xStation platformon.

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, most ezt is kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 81%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »