Piaci körkép: borulhat a Vonovia és a Deutsche Wohnen fúziója

●  Mínuszban az európai tőzsdék
● A DE30 esése megállt a 200 órás mozgóátlagnál
● Borulhat a Vonovia-Deutsche Wohnen fúzió

Lefelé réssel nyitottak hétfőn az európai részvénypiacok, leginkább a német, svájci és holland részvények esnek, míg a svéd és osztrák tőzsdék egyelőre tartják magukat a pénteki záróértékek felett. Délelőtt 10-kor közölték a német üzleti hangulatindexet, ami váratlan visszaesést mutatott. Az elemzők a korábbi 101,7 pontos értékről 102,3 pontra történő emelkedést vártak, de a tényadat csak 100,8 pont lett.

2021-ben ez volt az első alkalom, hogy az IFO index csökkenést mutatott, az IFO közgazdászai szerint az ellátási láncokban tapasztalt szűkösség helyez nyomászt a piaci hangulatra. Az IFO felmérése szerint a német ipari cégek 64%-a panaszkodott az emelkedő nyersanyagárakra és a kisebb kínálatra, a nagykereskedők 60%-a pedig ellátási hiányokról számolt be. A jelentés tanulsága, hogy a német ipar az ellátási láncok problémái miatt nem tud annyit termelni, amennyit szeretne.

A bikák pénteken a 15.640 pontos ellenállási zóna fölé tudták tolni a DE30 indexet, amit a legutóbbi korrekciós szakasz 78,6%-os visszatérési szintje jelölt. Ezt a szintet azonban nem tudták tartani a vevők és az új hét indításakor a DE30 visszatért az említett ellenállási zóna alá.

Forrás: xStation5

Némi pozitívumot jelent ugyanakkor, hogy az esés megállt a 200 órás mozgóátlagnál (lila vonal), ami egyben a középtávú támaszzóna felső határát is jelöli,  és a DE30 visszatért az 50 órás mozgóátlag fölé 15.560 pont környékére. Fontosabb gazdasági adat ma már nem érkezik, jelentenek ugyanakkor az amerikai technológiai vállalatok, a hét további részében pedig a Fed ülése tarthatja mozgásban a piacokat.

Vállalati hírek

A Vonovia (VNA.DE) közölte, hogy a Deutsche Wohnen (DWNI.DE) felvásárlása valószínűleg meghiúsul, mert a Deutsche Wohnen részvényesei körében nem tudnak megfelelő támogatottságot szerezni az ügylet elfogadásához. A társaság jelezte, hogy a jelenlegi becslések szerint várhatóan nem érik el a minimális 50%-os támogatottságot, így Európa legnagyobb ingatlanfejlesztői fúziója nem valósul meg.

A Volkswagen (VOW1.DE) úgy látja, hogy a félvezetőszektorban tapasztalt problémák a következő hetekben már enyhülnek Kínában. A cég azt is közölte, hogy 2021 harmadik negyedévének végére a kínálati oldal várhatóan már fedezni tudja a Volkswagen márka igényeit Kínában.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója a Vonovia (VNA.DE) technikai elemzésével ingyenes regisztráció mellett elérhető az xStation platformon.

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, most ezt is kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 81%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Friss hírek

Nyomás alatt a DE30 a gyenge IFO adatok miatt

Vegyes mozgásokkal indult a hét a német tőzsdén, az index próbálja megvédeni a múlt hét végén beállított idei mélypontot, ezt azonban nem segítik a friss IFO hangulatindex adatok, melyek a vártnál gyengébben alakultak, és a számok megerősítik annak lehetőségét, hogy Németországra erős recesszió vár.

Read More »