Friss hírek

Izraeli adatok szerint kevésbé véd a Pfizer oltás a delta variánssal szemben

A Pfizer és a BioNTech Covid-19 elleni vakcinája mindössze 39%-os hatékonyságot mutatott a delta variáns ellen a legfrissebb izraeli mérések szerint, ugyanakkor 91%-ban akadályozta meg a súlyosabb tünetek kialakulását és 88%-ban a kórházba kerülést.

Az izraeli egészségügyi minisztérium által közölt új, 39%-os hatékonysági mutató – mely június 20. és július 17. közötti adatokat dolgoz fel, nem publikált esetszámok mellett – lényegesen alacsonyabb, mint a korábbi 64%-os becslés és az Egyesült Királyságban mért adatoknak is ellentmond, a britek felmérése szerint ugyanis a Pfizer oltása 88%-ban hatékony a tünetes megbetegedés kialakulása ellen.

“Tudatában kell lennünk annak, hogy a vakcinák hatékonysága idővel csökken” – mondta Dr. Isaac Bogoch, a torontói egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó professzora, aki azt is hangsúlyozta, hogy a súlyos megbetegedések kialakulását továbbra is sikeresen akadályozza meg az oltás, ezzel pedig elkerülhető, hogy a hidegebb hónapokban túlterhelődjenek a kórházak.

“Fel kell készülnünk arra is, hogy az embereknek idővel szükségük lehet egy harmadik – booster – oltásra”. Erre egyébként az oltást gyártó cégek, a Pfizer és a BioNTech is felhívta nemrég a figyelmet, kutatási adataik szerint a booster-oltás 5-10-szeresére növelte az antitestek számát a szervezetben. Azt is hozzátették, hogy már kidolgoztak egy továbbfejlesztett oltást is, amely kifejezetten a delta variáns tüskefehérjéjét célozza – ennek az oltóanyagnak a klinikai tesztjei a tervek szerint augusztusban meg is kezdődnek.

Forrás: CNBC / Kitekintő

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »