Piaci körkép: egyhetes csúcson a német index

● Pluszban az európai tőzsdék
● A DE30 egyhetes csúcsra ért 15.600 pont felett
● Emelkednek az elektromos és hibrid autók eladási számai Európában

A kedvező német PMI-adatnak köszönhetően ma is erősödnek az európai részvénypiacok, az ipari termelésre vonatkozó adat meghaladta a várakozásokat, ez pedig jót tett az ipari vállalatok, például a német autógyártók részvényeinek. Az amerikai Nasdaq (US100) határidős indexe eközben új történelmi csúcsra ért 15.000 pont felett. A pénzügyi piacokon továbbra is jó a hangulat, és mivel fontosabb gazdasági adat ma már nem érkezik, ez így is maradhat a hétvégéig. Az amerikai beszerzési menedzser index (PMI) adatok érkeznek még 15:45-kot, ez okozhat némi emelkedést a volatilitásban rövidtávon.

A DE30 magasabban kezdte a mai napot és a kedvező PMI adatok is adtak egy lökést az indexnek, amely felpattant a 200 órás mozgóátlag és a legutóbbi korrekció 61,8%-os visszatérési szintje által nyújtott támaszról. A német blue chip index 15.600 pont fölé emelkedett és így egyhetes csúcson forog jelenleg.

Forrás: xStation5

A rövidtávú ellenállási zónát a 78.6%-os visszatérési szintnél érdemes figyelni 15.640 pont környékén. Jegyezzük meg, hogy ez a terület június végén és július elején is a kereskedési sáv tetejét jelezte. Forrás: xStation5

Az Európai Autógyártók Szövetsége közzétett egy adatsort a különböző típusú autók piaci részesedéséről, amiből kiderült, hogy az akkumulátorral ellátott tisztán elektromos autók 7,5%-os piaci részesedést értek el Európában 2021 második negyedévében, szemben a tavalyi azonos időszakban mért 3,5%-os értékkel. A plug-in hibridek (azaz rövid hatótávon tisztán elektromosan is közlekedni képes) autók arány 8,4%-ra nőtt az egy évvel ezelőtti 3,7%-ról, míg a sima hibridek eladásai a tavalyi 9,6%-ról 19,3%-ra emelkedtek. A tisztán benzines vagy dízelüzemű autók piaci részesedése a tavalyi 81,3%-ról 62,2%-ra csökkent.

A Daimler (DAI.DE) közölte, hogy az eredetileg tervezett összegnél 40 milliárd euróval többet fektet be az elektromos autókba szánt akkumulátorok fejlesztésébe a 2022 és 2030 közötti időszakban. A cég azt is jelezte, hogy nyolc új akkumulátorgyárat épít és az a célja, hogy 2030-ra készen álljon arra, hogy kizárólag elektromos járműveket gyártson. Azt ugyanakkor nem részletezték, hogy meddig terveznek belső égésű motorral szerelt autókat gyártani.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója a Daimler (DAI.DE) technikai elemzésével ingyenes regisztráció mellett elérhető az xStation platformon.

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, most ezt is kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 81%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Friss hírek

Célegyenesben a veszteséges Air India privatizációja

Az indiai kormányzat még a koronavírus-járvány előtt jelentette be, hogy teljes egészében megválna az Air India légitársaságtól, amely már a vírusválság előtt is jelentős adósságot halmozott fel. Korábban a tulajdonrész felének értékesítésével próbálkoztak, de akkor nem akadt egyetlen ajánlattevő sem.

Read More »