Piaci körkép: 727 millió eurós bírságot úszott meg a Mercedes a társai bemártásával

● Mínuszban az európai tőzsdék
● A DE30 nem tudta áttörni a 15.675 pontos ellenállást
● A BASF javította éves előrejelzését

Nagyrészt laposan indították a hétfői kereskedési napot az európai részvénypiacok, de a medvék később átvették az irányítást, így mostanra az indexek nagy része mínuszba került. A leggyengébben a brit FTSE 100 (UK100) és a spanyol IBEX (SPA35) teljesít, míg a lengyel, orosz és holland piacok egyelőre tartják az enyhe pluszokat.

A gazdasági naptár ma üres, a befektetők mindössze a Fed és az EKB jegybankárainak beszédeire figyelhetnek, illetve az amerikai mezőgazdasági jelentést publikálják, de ezeknek várhatóan nem lesz komolyabb hatása a piacokra. Az európai piacok alacsony aktivitásában talán a tegnapi EB-döntő is szerepet játszik.

Forrás: xStation5

A DE30 továbbra is oldalazva mozog, de egyre gyakrabban érinti a 15.675 pontos területet, ami a jelenlegi kereskedési sáv felső határa. Az index ma reggel is megpróbálta felfelé áttörni ezt az akadályt, de végül a medvék győztek. Az eladók rövidtávú célpontja a 15.615 pontnál lévő támaszzóna, ha ez nem tartana ki, akkor a figyelem a 15.520 pontos szintre válthat. Forrás: xStation5

Vállalati hírek 

Az Európai Bizottság múlt hét csütörtökön megbírságolta a Volkswagen (VOW1.DE) és a BMW (BMW.DE) autógyártókat az emissziós csalásokban (dízelbotrány) játszott szerepük miatt. Most az is kiderült, hogy a két autógyártó összejátszott egymással és a Daimlerrel (DAI.DE). A Volkswagent 502 millió euróra büntették, míg a BMW 373 milliós bírságot kapott. A Daimler megúszta a büntetést, mert ők jelentették az összejátszást. Az Európai Bizottság azt is közölte, hogy a Daimler 727 millió eurós büntetést kapott volna, ha nem kaptak volna mentességet a bírság alól.

A BASF (BAS.DE) bejelentette, hogy EBIT szerint eredménye elérte a 2,32 milliárd eurót 2021 második negyedévében, míg az árbevétel 19,75 milliárd eurót tett ki (várt: 17,16 mrd). A társaság közölte, hogy a 35%-os áremelkedés és az eladási volumenek 28%-os növekedése bőven ellensúlyozták a 7% körüli negatív devizahatásokat. A BASF ennek fényében az éves előrejelzésének megemeléséről döntött, az árbevételt immár a 74-77 milliárd euró közötti sávba várják szemben a korábbi 68-71 mrd közötti sávval, a várható EBIT eredményt pedig az 5,0 – 5,8 mrd közötti értékről 7,0 – 7,5 mrd euróra javították.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója a BASF (BAS.DE) technikai elemzésével ingyenes regisztráció mellett elérhető az xStation platformon.

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, most ezt is kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 81%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Friss hírek

Sokan szavaznak levélben az idei német választáson

A német választók szeptember 26-án, jövő vasárnap szavazhatnak majd személyesen a Bundestag összetételéről, de a választás valójában már augusztus 16-án elkezdődött - ekkor nyílt meg a levélszavazás lehetősége. Az előzetes jelek szerint a koronavírus-járvány miatt minden korábbinál többen szavaznak levélben.  

Read More »

Célegyenesben a veszteséges Air India privatizációja

Az indiai kormányzat még a koronavírus-járvány előtt jelentette be, hogy teljes egészében megválna az Air India légitársaságtól, amely már a vírusválság előtt is jelentős adósságot halmozott fel. Korábban a tulajdonrész felének értékesítésével próbálkoztak, de akkor nem akadt egyetlen ajánlattevő sem.

Read More »