Már az év végére elérheti a járvány előtti szintet a brit gazdaság

A Brit Iparszövetség (CBI) friss becslése szerint az Egyesült Királyság gazdasági teljesítménye az idei év végére eléri a koronavírus-járvány kitörése előtti szintet. Erre az évre immár 8,2%-os GDP-növekedésre számítanak a korábbi 6%-os becsléssel szemben.

A CBI emellett a 2022-re vonatkozó GDP-növekedési várakozásait is megemelte, a jövő évre a korábban előrejelzett 5,2%-os adat helyett a friss becslésben már 6,1%-os GDP-bővülés szerepel.

A robusztus növekedési várakozások ellenére a CBI szerint az üzleti befektetések mértéke továbbra is mintegy 5%-kal el fog maradni a járvány előtti szinttől, mivel a Covid-19 körüli aggodalmak hosszabb távon is negatív hatással lesznek az üzleti modellekre. Ezt a kiesést viszont ellensúlyozza a lakossági költekezés, a CBI adatai szerint ugyanis a lakossági szektorban továbbra is erős a felhalmozott kereslet, így 2022-ben már a GDP-növekedés 70%-át a lakossági fogyasztás erősödése fogja adni.

A munkaerőpiac is jól alakul

A CBI munkaerőpiac vonatkozásában is pozitív folyamatokat lát, véleményük szerint a munkanélküliségi ráta alacsonyabb lesz annál, mint amit korábban vártak, a ráta 2021 harmadik negyedévében érheti el csúcspontját 5,5%-on, majd 2022 végére 4,2%-ra csökkenhet. Mindezt egyrészt azzal indokolják, hogy a brit kormányzat őszre is kiterjesztette a munkahely-megtartási programját, másrészt pedig a gazdasági fellendülés is a korábban vártnál hamarabb indul el, ami szintén hozzájárul a munkaerőpiaci folyamatok javulásához.

Arra ugyanakkor felhívták a figyelmet, hogy a járvány által leginkább sújtott szektorokra – azaz a légi közlekedésre, a rendezvényszervezésre és a szállodaiparra – pusztító hatást gyakorolna, ha az újranyitás menetrendje ismét tolódna. Bíznak benne, hogy a jelenlegi valóban a a korlátozások utolsó szakasza.

  • Kapcsolódó cikkünk:

A teljes cikk angol nyelven a Capital.com oldalán olvasható.

Próbálja ki a tőzsdei kereskedést a Capital.com-nál!
A regisztrációs felület ide kattintva érhető el.  
Kockázati figyelmeztetés
Az ezzel a szolgáltatóval CFD-kereskedelmet folytató lakossági befektetők 78,77%-a veszteséget szenved. Gondolja át, hogy megéri-e megkockáztatnia a veszteséget. A különbözeti (CFD) ügyletekkel folytatott kereskedés kockázatos, és adott esetben a befektetett tőke teljes egészét is elveszítheti. A lehetséges veszteség nagysága a letét összegére korlátozódik.
A határidős OTC-instrumentumokkal végzett tranzakciók kockázatosak, és nemcsak nyereséget, hanem veszteségeket is eredményezhetnek. A múltbeli nyereség nem garantálja a jövőbeli nyereséget. Vegye igénybe a Capital.com képzési szolgáltatásait a kockázatok megértéséhez, még mielőtt kereskedni kezdene.
A Capital Com (UK) Limited egy Angliában és Walesben 10506220 cégjegyzékszám alatt bejegyzett társaság. A vállalat tevékenységét a brit pénzügyi felügyelet, a Financial Conduct Authority (FCA) engedélyezte és szabályozza 793714-es regisztrációs szám alatt.
A Capital Com SV Investments Limited egy HE 354252 cégjegyzékszám alatt bejegyzett ciprusi társaság. A vállalat a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság (CySEC) 319/17 szám alatt kibocsátott engedélye alapján és szabályozásának megfelelően folytatja tevékenységét. Capital Com SV Investments Limited, cégjegyzékszám: 354252, bejegyzett cím: 28 Octovriou 237, Lophitis Business Center II, 6. emelet, 3035, Limassol, Ciprus.

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »