Egész Európában kopogtat az infláció, Magyarország már 5% felett

Májusban két és fél éve a legmagasabb infláció alakult ki az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtöki jelentése szerint. Az uniós átlag 2,3%, Magyarországon 5,3% volt a drágulás mértéke.

Májusban 2,0 százalékra, 2018 októbere óta a legmagasabbra emelkedett az infláció az euróövezetben az áprilisi 1,6 százalékról. Tavaly májusban mindössze 0,1 százalék volt az euróövezeti infláció. Az előző havihoz képest 0,3 százalékkal emelkedtek májusban a fogyasztói árak az euróövezetben az áprilisi 0,6 százalék után.

A két és fél éve legmagasabb májusi infláció részben az alacsony bázisértékre, részben pedig a keresletnek a gazdaság újraindításával együtt járó felfutására vezethető vissza. 

Az Európai Unióban 2,3 százalékos infláció alakult ki májusban az áprilisi 2,0 százalék után. Tavaly májusban még csak 0,6 százalék volt az uniós infláció. A legmagasabb inflációt Magyarországon regisztrálták májusban, 5,3 százalékot ért el az áremelkedés üteme. Lengyelországban májusban 4,6 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak egy év alatt, Luxemburgban pedig 4,0 százalékkal.

A legalacsonyabb inflációs ráta, mínusz 1,2 százalékos Görögországban alakult ki májusban. Máltán 0,2 százalék volt a fogyasztói árak éves emelkedésének mértéke, Portugáliában pedig 0,5 százalékos.

Infláció az EU-tagállamokban (2021. május) – Forrás: MTVA

Az euróövezeti fogyasztói árindex májusi éves emelkedéséhez az energiaárak 1,19 százalékponttal járultak hozzá, köszönhetően a 13,1 százalékos éves emelkedésnek az áprilisi 10,4 százalék után. A szolgáltatások 0,45 százalékpontot emeltek a fogyasztói árindexen, a nem energiaipari termékek 0,19 százalékponttal, az élelmiszerek és élvezeti cikkek pedig 0,15 százalékponttal járultak hozzá.

Az energiaárak, élelmiszerek, alkoholok és dohányipari termékek árának leszámításával kalkulált maginfláció 1,0 százalékkal emelkedett májusban az áprilisi 0,7 százalék után.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek

Piaci körkép: aggódik, de még kitart Európa

A DE30 éles eséssel kezdte a mai napot, de az index el tudott pattanni napi mélypontjáról a július közepén indult esés 50%-os visszatérési szintjének környékén (15.415 pont). Míg Ázsiában, leginkább Kínában borús a hangulat, úgy tűnik, Európában még nem adják fel a harcot a bikák.

Read More »