Piaci körkép: csalóka az európai autópiac májusi növekedése

● Enyhe mínuszban az európai részvények
● A DAX (DE30) a 15.615 pontos szintet tesztelte a Fed döntése után
● Májusban 74%-kal nőttek az európai autóeladások

Alacsonyabban mozognak az európai részvénypiacok csütörtökön, a tegnap esti héja hangvételű Fed bejelentés után. Az indexek ugyanakkor el tudtak pattanni napi mélypontjaikról, így csak enyhe mínuszt mutatnak a tegnapi záráshoz képest. A bankszektor teljesít ma a legjobban Európában, de az autóipari szektor is nyereséget mutat a májusi európai autóeladások adatainak közlése nyomán.

A DAX (DE30) tegnap esésnek indult a Fed döntése után és tesztelte a legutóbbi emelkedő szakasz 61,8%-os visszatérési szintjét (15.615 pontnál). Az index ezután kissé javítani tudott, de a 15.720 pont körüli ellenállási zóna korlátozta az emelkedést. A kereskedőknek érdemes szemmel tartaniuk a 30 perces grafikonon kirajzolódó lefelé mutató szerkezetet az egyre alacsonyabb csúcspontokkal és mélyebb mélypontokkal.

Forrás: xStation5

Ahhoz, hogy ezt a szerkezetet érvénytelenítse az árfolyam, a DAX-nak a 15.740 pontos szint fölé kellene jutnia. Jelenleg a 15.680 pont és a 38,2%-os visszatérési szint (15.690 pont) közötti támaszzóna tesztelése folyik. Amennyiben ezt letörné az árfolyam, az említett 15.615 pontos lokális mélypont kerülhet újra tesztelésre. Ez utóbbi szint letörése pedig már figyelmeztető jel lenne arra vonatkozóan, hogy egy nagyobb lefelé induló mozgás közeledhet.

Vállalati hírek

Éves összehasonlításban 74%-kal nőttek az európai autóeladások 2021 májusában. Bár első pillantásra az emelkedés óriásinak tűnhet, valójában a bázis volt nagyon alacsony, tavaly májusban ugyanis a koronavírus miatti lezárások nyomán nagyon nyomottak voltak az eladások. 2019 májusához viszonyítva már mintegy 25%-os csökkenésről beszélhetünk.

A Volkswagen (VOW1.DE) értékesítése 93,7%-kal nőtt év/év alapon, az idei év első öt hónapjában összesen pedig 29.4%-kal több autót adtak el, mint tavaly a január és május közötti időszakban. A Daimler (DAI.DE) eladásai májusban 49,3%-kal bővültek, az első öt hónapra vetítve pedig 29,8%-os volt az emelkedés, míg a BMW (BMW.DE) májusban 95,9%-kal magasabb értékesítésről szánolt be, az első 5 hónapra vonatkozóan pedig 35%-os volt a növekedés.

Mercedes EQA 250 – kép forrása: Daimler Global

Emelkednek ma a Deutsche Bank (DBK.DE) részvényei, ami a tegnapi Fed ülés fejleményeivel indokolható. A kiadott friss dot-plot, azaz a Fed Nyíltpiaci Bizottsága tagjainak kamatvárakozásait tükröző pontdiagram szerint 18-ból 13 tisztviselő legalább egy kamatemelésre számít 2023-ban, míg 11 tisztviselő legalább két kamatemelést vár.

A szigorúbb monetáris politika általában kedvez a bankoknak, mert rendszerint a profitszintek növekedéséhez vezet. Az amerikai bankrészvények megugrottak a bejelentést követően és hasonló mozgás figyelhető meg ma Európában is, ahol a Deutsche Bank 3% feletti emelkedésével a legjobban teljesítő DAX-komponens.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója további vállalati hírekkel és a Deutsche Bank technikai elemzésével ingyenes regisztráció mellett elérhető az xStation platformon.

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, most ezt is kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 81%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Friss hírek

Piaci körkép: fordult a kocka

A hétvégén enyhén csökkentek a koronavírus új variánsa miatti aggodalmak, ennek eredményeképpen pedig azok a részvények, amelyek pénteken komolyabb elmozdulásokat produkáltak valamelyik irányba, most az ellentétes oldalra kerültek.

Read More »

Különjárattal viszik haza a Dél-Afrikában rekedt román állampolgárokat

A román kormány a Tarom légitársaságtól bérelt különgépet indított útnak hétfő hajnalban Dél-Afrikába, hogy az ott rekedt román állampolgárokat hazaszállítsa, miután a legtöbb európai ország felfüggesztette a térségből érkező járatokat a koronavírus eddigieknél fertőzőképesebbnek tartott, omikronnak nevezett dél-afrikai változatának megjelenése miatt.

Read More »

Leave a Reply