Piaci körkép: nem ijedtek meg a befektetők az inflációtól

Magasabban forognak az európai részvénypiacok a hét utolsó kereskedési napján. A vártnál magasabb májusi amerikai inflációs adatok nem ijesztették meg a befektetőket, továbbra is hisznek a Fed narratívájának, miszerint az infláció megugrása csak átmeneti jelenség.

A Bundesbank friss makrogazdasági előrejelzéseket tett közzé. A német központi bank idén a gazdaság 3,7%-os növekedésére számít, magasabbra a decemberben előrejelzett 3%-nál. A 2022-re vonatkozó becslést a korábbi 4,5%-ról 5,2%-ra emelték, míg 2023-ra az eddigi 1,85-ös növekedés helyett csak 1,7%-ot várnak. A Bundesbank szintén jelentősen módosította az inflációs várakozásokat, az idei évre már 2,6%-os árnövekedést várnak a korábban jelzett 1,8% helyett, ami 2022-ben csökkenhet 1,8%-r, majd 2023-ban 1,7%-ra.

Forrás: xStation5

Úgy tűnik, hogy a DAX (DE30) beszorult a legutóbbi emelkedő szakasz 78,6%-os (15.440 pont körül) és 50%-os (15.600 pont körül) visszatérési szintjei közé. Megjegyzendő, hogy a kereskedési sáv felső határát az 50 és 200 órás mozgóátlagok is erősítik. A mai gazdasági naptár üres, így az indexnek is egy nyugodtabb napja lehet. Ha esetleg sikerülne a kitörés 15.600 pont fölé, akkor a következő ellenállási szintet a 38,2%-os visszatérési szintnél (15.630 pont) érdemes figyelni.

Vállalati hírek

A Reuters riportja szerint a Deutsche Bankot (DBK.DE) többször megsürgette az Európai Központi Bank, hogy nevezzen ki új elnököt a felügyelőbizottság élére. Paul Achleitner, a felügyelőbizottság jelenlegi elnöke következő májusban nyugdíjba vonul és mindeddig nem nevezték ki utódját. Bár a ciklus végéig még közel egy év van hátra, az EKB szeretne elég időt kapni arra, hogy jóváhagyják az új jelöltet. A Reuters szerint a Deutsche Banknak három jelöltje is van, akik közül a Deutsche Boerse (DB1.DE) vezérigazgatója a legesélyesebb a posztra.

A Deutsche Telekom (DTE.DE) bejelentette, hogy idén nem vesz részt a Mobile World Congress nevű, jelentős telekommunikációs eseményen. A német társaság a nagy létszámú összejövetelek járványügyi kockázatával és az oltási kampány lassú haladásával indokolta döntését. A Deutsche Telekom egy virtuális eseményt szervez a konferencián történő részvétel helyett.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója a Deutsche Bank technikai elemzésével ingyenes regisztráció mellett elérhető az xStation platformon.

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, most ezt is kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 81%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Friss hírek

REPowerEU: itt az EU terve, hogy miként válhatunk le mielőbb az orosz gázról

Az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség felszámolására energiatakarékosságot - egyebek mellett a háztartások energiafogyasztásának csökkentését - szorgalmazza az Európai Bizottság szerdán bemutatott REPowerEU című javaslatában, amely a megfizethetőbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energiaellátást célzó közös európai fellépésre vonatkozik.

Read More »

Mit tud egy modern ceruza? (x)

Az érintőképernyők szép lassan beszivárogtak az életünk minden részére. Ott vannak mindennapjainkban a telefonjainkon, táblagépeinken, éttermekben rendelésnél vagy akár a bankban készpénzfelvételnél is.

Read More »