Egyszerűsödnek a Németországba történő beutazás szabályai

A német szövetségi kormány július elsejétől visszavonja a koronavírus-járvány miatt kockázatosnak minősített területekre szóló utazási figyelmeztetését – jelentették be pénteken Berlinben.

A változtatás a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem kell majd külön fertőzésvédelmi szabályokat betartania annak, aki olyan országból vagy régióból érkezik Németországba, ahol 200 alatt van az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság, azaz a megelőző hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma.

Tavaly június 15. óta csak 50 alatti hétnapi fertőzésgyakoriság esetén volt teljesen szabad a beutazás. Az 51 és 200 közötti hétnapi fertőzésgyakoriságú országokat, térségeket nevezik kockázatos területnek (Risikogebiet). A szövetségi kormány ezekre a térségekre az utazástól nyomatékosan eltanácsoló figyelmeztetést adott ki.

A kockázatos besorolású területekről érkezőknek előre be kell jelenteniük, hogy Németországba utaznak, és tíz napra karanténba kell vonulniuk. A karantént a belépéskor felmutatott negatív teszt leletével, az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) által okozott betegségtől (Covid-19) védő oltást tanúsító igazolással vagy leküzdött SARS-CoV-2-fertőzést tanúsító igazolással lehet kiváltani.

Az utazási figyelmeztetés visszavonásával együtt ezek a korlátozások mind megszűnnek július 1-jétől, így törlik a kockázatos besorolású területek listáját is. Ezen a listán több mint száz állam vagy egyéb terület szerepel, például Belgium, Hollandia, Svédország és az Európán kívüli világ nagy része.

Két további kategória a hozzájuk kapcsolódó utazási figyelmeztetéssel együtt megmarad. Az egyik kategória az úgynevezett magas fertőzésgyakoriságú terület (Hochinzidenzgebiet). Ide a 200 feletti hétnapi fertőzésgyakoriságú országok, térségek tartoznak, köztük a németek több népszerű nyári úti célja, például Egyiptom és Tunézia. Az ilyen besorolású területekről Németországba érkezők belépését szigorított feltételekhez kötik, a karantént például csak az ötödik napon lehet kiváltani teszttel.

Érvényben marad a SARS-CoV-2 valamely új, fokozottan veszélyes változata által sújtott területek besorolása (Virusvariantengebiet) is. Ebbe a kategóriába tartozik a többi között az Egyesült Királyság és India, a vírus a B.1.617.2 megjelöléssel is nyilvántartott, Delta nevű változatának elterjedése miatt. Ilyen területről a főszabály szerint tilos belépni Németországba. A főszabály alóli felmentéssel érkezőknek 14 napra karanténba kell vonulniuk.

A német kormány tavaly március 17-én példa nélküli módon a világ valamennyi országára utazási figyelmeztetést adott ki a koronavírus-járvány miatt. Elindított egy nagyszabású hazaszállítási műveletet is, amellyel 240 ezer, külföldön rekedt németet mentett ki. A globális utazási figyelmeztetést váltotta fel tavaly júniusban az országokra lebontott figyelmeztetések és a hétnapi fertőzésgyakoriság alapján kialakított kategóriák rendszere, amelyet a SARS-CoV-2 Alfa nevű – korábban britnek is nevezett, B.1.1.7-es jelzésű – vírus változatának elterjedése miatt, az idén januárban egészítettek ki a fokozottan veszélyes vírusvariánssal sújtott területek kategóriájával.

A koronavírus-járvány előtt a németeket az utazás világbajnokaiként tartották számon. Az utazásszervező és utazásközvetítő vállalkozások szövetségéhez (Deutscher Reiseverband – DRV) tartozó cégek adatai szerint a németek a járvány előtti utolsó évben, 2019-ben 98,1 milliárd eurót költöttek utazásra. Ez az összeg 2020-ban a járvány miatt 51 százalékkal, 48,4 milliárd euróra csökkent.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »