Piaci körkép: a Daimler kevesebb pénzt szán az önvezető technológiákra

● Vegyesen mozognak a részvények Európában
● A DAX (DE30) grafikonján duplaalj mintázat alakult ki
● A Daimler csökkenti az önvezetési technológiára szánt befektetéseit

Vegyesen mozognak az európai részvénypiacok csütörtökön, de az elmozdulások mértéke csekély. A német DAX (DE30) stagnál, a brit UK FTSE 100 (UK100) és a holland AEX (NED25) emelkedik, míg a francia CAC40 (FRA40), az olasz FTSE MIN (ITA40) és a spanyol Ibex (SPA35) mínuszban járnak. A lengyel WIG20 (W20) a mai nap legjobbja, az index 0,4%-kal erősödik. A májusi amerikai inflációs adat közlése (14:30-kor) és az EKB kamatdöntése (13:45-kor) a mai nap fő makrogazdasági eseményei.

A DAX (DE30) ma reggel esett és újratesztelte tegnapi mélypontját, ennek eredményeképpen egy duplaalj mintázat jelent meg az index órás (H1) grafikonján. A mintázat nyakvonala 15.603 pontnál található, amit a június 3-án indult emelkedés 50%-os visszatérési szintje is erősít. Ha a bikáknak sikerülne legyőzni ezt a szintet, a mintázatból számolt kitörés potenciálisan körülbelül 90 pontos emelkedést eredményezhet.

Forrás: xStation5

Ez arra utal, hogy a 15.700 pontos szint tesztelése lehetséges, ha a mintázat szerinti forgatókönyv valósul meg. A befektetőknek érdemes észben tartaniuk, hogy az amerikai inflációs adatok közlésekor megugorhat a volatilitás. A mai EKB ülésnek várhatóan nem lesz komolyabb hatása a részvénypiacokra.

Vállalati hírek

Murat Aksel, a Volkswagen (VOW1.DE) beszerzési vezetője a Handelsblattnak elmondta, hogy a német autógyártó a globális félvezetőhiány enyhülésére számít 2021 harmadik negyedévében. Aksel közölte, hogy a helyzet most a legrosszabb, de mintegy 10%-nyi hiány a következő években is várható, mindaddig, amíg nem épülnek ki új gyártási kapacitások.

A Business Insider riportja szerint a Daimler (DAI.DE) igazgatói úgy döntöttek, hogy csökkentik az önvezető üzletág fejlesztésére szánt összegeket és a felszabaduló forrásokat az elektromos autó és szoftver üzletágakba csoportosítják át.

Finn sajtójelentések szerint a Bayer (BAYN.DE) 250 milliós befektetéssel egy új gyógyszergyárat tervez felépíteni Finnország déli részén.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója további vállalati hírekkel és a Daimler technikai elemzésével ingyenes regisztráció mellett elérhető az xStation platformon.

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, most ezt is kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 81%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Friss hírek

Két hónapos csúcsa közelében forog a DAX

Kedvező ma a hangulat az európai tőzsdéken, amit az egészségügyi, illetve az utazási és szabadidős szektorok papírjainak emelkedése vezet. A friss GDP-adatok azt mutatták, hogy a brit gazdaság a vártnál kevésbé esett vissza a második negyedévben, ennek ellenére a brit gazdaság kilátásai továbbra is gyengék.

Read More »

Egyhavi csúcson járt ma az euró

Indexemelkedéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon. Az eurót a dollárral szemben ismét 1,03 felett jegyzik, ami egy hónapos csúcsot jelent. A dollár árfolyamának gyengülése a vártnál alacsonyabb amerikai inflációs adatok miatt következett be.

Read More »