Növelte GDP-várakozásait az Európai Központi Bank

Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa nem változtatott csütörtöki kamatdöntő ülésén az irányadó eurókamaton. Jelezte egyúttal, hogy folytatja az eszközvásárláson alapuló gazdaságélénkítő monetáris politikáját.

 

A kormányzótanács az EKB honlapján publikált közleményben a piaci várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00 százalékos kamatlábát, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25 százalékos, illetve mínusz 0,50 százalékos szintjét.

A kormányzótanács leszögezte, hogy az irányadó kamatokat a korábban követett gyakorlatot folytatva mindaddig a jelenlegi szinten szándékozik tartani, amíg az inflációs kilátások határozottan meg nem közelítik a 2 százalék közeli célt és amíg ez a közeledés nem jelenik meg konzisztensen a trendinfláció dinamikájában.

https://www.instagram.com/p/CPknCUhsL7E/

A kamatdöntés utáni sajtótájékoztatón Christine Lagarde, az EKB elnöke elmondta, hogy a amennyiben a kedvező finanszírozási kondíciók fenntarthatóak, akkor az eszközvásárlások (PEPP) keretösszegét nem feltétlenül fogják teljes mértékben kihasználni, ugyanakkor igény esetén maga a keretösszeg is módosítható.

Az EKB emellett javította az eurózónára vonatkozó GDP előrejelzéseit is, amelyek 2021-re immár 4.6%-os növekedéssel számolnak (előző adat: +4,0%, a 2022-re szóló várakozást a korábbi +4,1%-ról +4.7%-ra emelték, 2023-ra pedig a korábbi becsléshez hasonlóan 2,1%-os GDP-növekedésre számítanak.

Forrás: MTI / XTB

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »