A kriptovaluták elleni fellépést sürgeti Elizabeth Warren szenátor

A befolyásos amerikai szenátor, Elizabeth Warren szerint egy jegybank által kibocsátott digitális valuta (CBDC) ígéretes lehet, de a jelenlegi, magánkibocsátású kriptovaluták térnyerését le kell törni. 

Warren az amerikai szenátus banki bizottságának meghallgatásán vett részt szerdán és ott fogalmazta meg ellenérzéseit a jelenlegi helyzettel kapcsolatosan. A kriptovalutákkal kapcsolatos pozitív várakozások nem valósultak meg, ellenben lehetőségeket biztosítanak befektetési csalásokhoz, megkönnyítik a bűnözői hálózatok működését és környezeti terhelésükkel a klímaválsághoz is hozzájárulnak. A kriptovaluták által okozott fenyegetés azt mutatja, hogy a kongresszus és a szövetségi hatóságok többé nem bújhatnak el a megoldás elől, annak reményében, hogy a kripto-láz majd lecseng. Nem fog. Ideje szembeszállni a problémákkal.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Saját kriptovaluta bevezetését vizsgálja az amerikai jegybank

Nem csak a Tesla miatt fogy a levegő a kriptodevizák körül

Ennyire nyíltan eddig egyetlen befolyásos politikus sem szólalt fel a jelenséggel kapcsolatban, Warren ráadásul ezek után pontokba is szedte, hogy mi a baj a jelenlegi digitális pénzekkel:

  • Először is, a kriptovaluták használata vacak módja a termékek adásvételének. Míg a dollár értékállósága egyenletes, a kriptovaluták árfolyama vadul ugrál, a spekulatív befektetők aktuális szeszélyeitől függően.
  • Másodszor, a kriptovaluta vacak befektetés. A részvénypiaccal ellenétben nem kapcsolódik hozzá semmilyen fogyasztóvédelem. Ennek eredményeképpen, azok a befektetők, akik kriptovalutákba próbálják meg befektetni megtakarításaikat, sokkal jobban ki vannak téve a csalók tevékenységének.
  • Harmadszor, a kriptopénzek az illegális tevékenységek menedékvalutái lettek. Az online lopásokat, a drogkereskedelmet, a váltságdíjas hackertámadásokat és más egyéb illegális tevékenységeket mind megkönnyíti az elviekben anonim digitális pénzek használata.
  • Végül negyedszer: a kriptovaluták környezeti terhelése. Több kriptovaluta úgy működik, hogy a digitális tokenek kibocsátásához bonyolult és felesleges matematikai számításokat kell elvégezni, amihez rengeteg energia szükséges, így a  kriptobányászat szörnyű következményekkel jár a környezetre nézve.

Nyomás a kormányokon

Az utóbbi hónapokban a digitális valuták egyre nagyobb felkapottságával párhuzamosan a kormányok is elkezdtek nyomást helyezni a szektorra. Kína például nemrégiben tovább szigorította a kriptovaluták bányászatának és kereskedelmének szabályozását, szerdán már a harmadik kínai tartományban – ezúttal Qinghaiban – tiltották be a kriptobányászatot környezeti aggályok miatt, miközben a Weibo-n, a Twitter kínai megfelelőjén szintén ettől a héttől kezdve letiltották a kriptovalutákkal foglalkozó fiókokat.

Kínában a kriptovaluták segítségével történő pénzmosás ellen is elkezdtek fellépni, a kínai rendőrség szerint szerdán több mint 1100 embert tartóztattak le telefonos és internetes csalásokból szerzett illegális pénzek kriptopiacokon történő tisztára mosása miatt.

Az Egyesült Államokban pedig legutóbb a Colonial Pipeline elleni hackertámadás keltett feltűnést, melynek során a cég 4,4 millió dollárnyi váltságdíjat fizetett ki kriptovalutában egy kelet-európai hackerekből álló bűnözői csoportnak – az FBI információi alapján az orosz hátterű Darkside-nak. Az amerikai hatóságoknak később részben sikerült kideríteniük, hogy hová érkezett a váltságdíj és egy részét vissza is tudták szerezni, de a támadás így is több mint egy hetes fennakadást okozott az USA keleti partjának olajvezeték-hálózatán.

A teljes cikk angol nyelven a Capital.com oldalán olvasható.

Próbálja ki a tőzsdei kereskedést a Capital.com-nál!
A regisztrációs felület ide kattintva érhető el.  
Kockázati figyelmeztetés
Az ezzel a szolgáltatóval CFD-kereskedelmet folytató lakossági befektetők 78,77%-a veszteséget szenved. Gondolja át, hogy megéri-e megkockáztatnia a veszteséget. A különbözeti (CFD) ügyletekkel folytatott kereskedés kockázatos, és adott esetben a befektetett tőke teljes egészét is elveszítheti. A lehetséges veszteség nagysága a letét összegére korlátozódik.
A határidős OTC-instrumentumokkal végzett tranzakciók kockázatosak, és nemcsak nyereséget, hanem veszteségeket is eredményezhetnek. A múltbeli nyereség nem garantálja a jövőbeli nyereséget. Vegye igénybe a Capital.com képzési szolgáltatásait a kockázatok megértéséhez, még mielőtt kereskedni kezdene.
A Capital Com (UK) Limited egy Angliában és Walesben 10506220 cégjegyzékszám alatt bejegyzett társaság. A vállalat tevékenységét a brit pénzügyi felügyelet, a Financial Conduct Authority (FCA) engedélyezte és szabályozza 793714-es regisztrációs szám alatt.
A Capital Com SV Investments Limited egy HE 354252 cégjegyzékszám alatt bejegyzett ciprusi társaság. A vállalat a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság (CySEC) 319/17 szám alatt kibocsátott engedélye alapján és szabályozásának megfelelően folytatja tevékenységét. Capital Com SV Investments Limited, cégjegyzékszám: 354252, bejegyzett cím: 28 Octovriou 237, Lophitis Business Center II, 6. emelet, 3035, Limassol, Ciprus.

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »