Törökország újabb 135 milliárd köbméter földgázt talált a Fekete-tenger alatt

A török Fatih fúróhajó újabb földgázkészletet, ezúttal 135 milliárd köbméter földgázt talált a Fekete-tenger alatt, amellyel a térségben eddig felfedezett mennyiség 540 milliárd köbméterre emelkedett – jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken az ország északi részén található Zonguldak városában.

A Fatih 2020. július 20-án kezdte meg próbafúrásait a később Sakarya gázmezőnek elnevezett területen, amely mintegy 150 kilométerre északnyugatra fekszik Zonguldaktól. A most bejelentett készletre a gázmező Amasra-1 megjelöléssel ellátott övezetében bukkantak rá.

Erdogan pénteken ismertette: három lépésben tervezik a szárazföldre szállítani a földgázt. Első lépésként kitermelő rendszert telepítenek a tengerfenékre, majd felépítik a szárazföldi feldolgozóállomást, végül pedig lefektetik a kettőt összekötő vezetéket.

Törökország azon dolgozik, hogy 2023-ban – a köztársaság kikiáltásának 100. évében – használatba helyezze a fekete-tengeri földgázt – jelezte ismét a török elnök, hozzátéve, hogy további jó híreket vár a térségből.

A hasonló felfedezések elősegíthetik Törökország földgázfüggőségének csökkenését Oroszországtól, Irántól és Azerbajdzsántól.

Az Anadolu török állami hírügynökség közlése szerint a fekete-tengeri gázkészlet 2027-re vagy 2028-ra a kis-ázsiai ország szükségleteinek 30 százalékát tudja fedezni.

  • Kapcsolódó:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »