Kitiltják az EU légteréből a fehérorosz gépeket

Az Európai Unió tagállamállamainak kormányait tömörítő Európai Tanács pénteken megállapodott, hogy megtiltja a fehérorosz légitársaságok számára, hogy átrepüljenek az EU légterén és hozzáférjenek az unió területén fekvő repülőterekhez.

A határozat fényében, az uniós tagállamoknak kötelező lesz a fehérorosz légitársaságok számára megtagadni a területükön történő leszállást, felszállást illetve az átrepülést. A döntés péntek éjfélkor lép hatályba. Az EU arra is felhívta az unióban működő légitársaságok figyelmét, hogy kerüljék el a fehérorosz légteret, azonban ez nem jelent jogilag kötelező érvényű intézkedést.

A pénteki megállapodás az uniós tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács május 24-25-i csúcstalálkozóján  bejelentett következtetéseit követi, amelyekben a tagállami vezetők határozottan elítélték a Ryanair Athénból Vilniusba tartó járatának a fehérorosz hatóságok általi földre kényszerítését. A vezetők bírálták továbbá a gépen utazó Raman Prataszevics fehérorosz ellenzéki újságíró, és társa Szofija Szapega őrizetbe vételét és felszólították a Tanácsot, hogy fogadja el a szükséges, a fehérorosz vezetéssel szembeni korlátozó intézkedéseket.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség bírálta az EU-t a légitilalom bevezetése miatt. A szervezet főigazgatója, Willie Walsh szerint a „politikának nem kellene a repülésbiztonságot politikai és diplomáciai célok elérésére felhasználnia”.

A fehérorosz nemzeti légitársaság, a Belavia mintegy 20 európai országba szállít utasokat, többek között Németországba, Franciaországba, Olaszországba és Ausztriába.

  • Kapcsolódó:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »